İnternetten kendinizi silmek oldukça zor bir işlemdir, ancak bazı stratejilerle dijital ayak izinizi silmeniz mümkündür. İlk adım olarak kullanılmayan hesapları silmek gerekiyor. Ancak bu süreç her zaman kolay değildir ve bazı siteler kişisel bilgilerinizi silmenize izin vermeyebilir. JustDelete.me gibi siteler, ana web sitelerindeki bilgi silme talimatlarını ve zorluk derecelerini sunar.
Sosyal medya profillerinin silinmesi, dijital varlığınızı silmenin önemli bir adımıdır. Sosyal medya, kişisel bilgilerin ciddi anlamda paylaşıldığı ve asla silinmediği bir bilgi deposudur. Uzmanlar, kullanılmayan ya da kişiyi temsil etmeyen sosyal medya hesaplarının silinmesinin önemini vurgulamaktadır.
Bilgi silme taleplerine yanıt vermeyen online servislerle başa çıkmanın bir yolu, “infosuicide” olarak bilinen bir taktiği kullanmaktır. Bu, webi adınızla doldurulan boş referanslarla doldurarak internet aramalarını karıştırmayı içerir. Bu, adınızı taşıyan nötr içerikli sayfalar oluşturarak veya adınızı anlaşılmaz hale getirerek yapılabilir.
İnternetten tamamen kaybolmanın mümkün olmadığını belirten uzmanlar, karanlık web gibi kontrol edilemeyen internet ortamlarını örnek veriyor. Ancak, kendinizle ilgili “trafiğin büyük çoğunluğunu” silebilirsiniz. Uzmanlar, Avrupa düzeyindeki yeni yasaların, “unutulma hakkı”, “internet üzerinde onur hakkı” ve “veri koruma kanunu” gibi gizlilik ihtiyaçlarına yanıt vermekte olduğunu belirtiyor.