James Webb Uzay Teleskobu’nun yeni görüntülediği Uranüs, halkaları ve dokuz ayı ile dikkat çekici bir görünüme sahip. Önceki NASA’nın Voyager 2 sondası tarafından görünür ışıkta alınan görüntülerde eşit bir mavi küre olarak görünen Uranüs, Webb’in kızılötesi görüntüsünde dinamik yapısını ortaya koyuyor. Yeni görüntüde fırtınalar, halkalar, ay ve parlak bir kutup buzul kapağı görünüyor. Uranüs, yaklaşık 98 derece eksen eğimi ile Güneş Sistemi’ndeki en aşırı mevsimlere sahip olan gezegenlerden biri. Gezegen şu anda bir güneş dönümüne yaklaşıyor ve 2028’de, Webb’in fotoğrafında sağ tarafta gösterilen kutup kapağı, Güneş’e doğrudan dönük olacak. Astronomlar bu açıdan elde edilecek bilgileri gözlemleyecek.
Webb’in parlak görüntüsü, gezegenin etrafındaki en içteki, dağınık Zeta halkasını yakalıyor. Halkaların gözlemlenmesi, Uranüs’e yapılacak gelecekteki görevler için bilgiler sağlayabilir. NASA’nın belirttiğine göre, Uranüs’ü yakından ziyaret etmek isteyen insanların, halkalarından gelen enkazları nasıl yönlendireceklerini anlamaları gerekiyor.
Uranüs’ün 27 uydusundan dokuzu, yeni görüntüde gezegenin etrafında inci gibi parlıyor. Bu uyduların bazılarının, buzlarla kaplı yer altı okyanuslarına sahip olduğu düşünülüyor. Voyager 2, bu uyduların güney bölgelerine sadece kısa bir bakış atabilmişti, çünkü aşırı eğimleri nedeniyle kuzey yarımküreleri çoğunlukla görüntülenememişti. Ancak, gezegenin gizemli uydularının yakın detaylarını ortaya çıkarabilecek bir göreve yönelik astronomlar tarafından savunuluyor.
NASA, Uranüs’ü “arka bahçemizdeki bir ötegezegen” olarak nitelendiriyor, çünkü bu buz devi, astronomların keşfettiği yaklaşık 2.000 benzer boyuttaki ötegezegenleri anlamak için bir model olarak hizmet edebilir. Ancak, Uranüs ve Neptün’ün ötegezegenler hakkında bize öğretebilecekleri potansiyeline rağmen, bunlar Güneş Sistemimizde yörünge aracı tarafından incelenmemiş tek iki gezegen. Her on yılda bir, gezegen bilimcileri NASA’nın isteği üzerine gelecekteki görevler ve uzay keşfi için en acil soruları ve hedefleri detaylandıran bir rapor yayınlıyor. Geçen yıl yayınlanan bu değerlendirmenin en son versiyonunda, bilim insanları, Uranüs’ün 2030’ların başlarına kadar büyük ölçekli bir görev için ajansın öncelikli hedefi olması gerektiğini öneriyor. Bu uzak buz devini incelemek, büyük gezegenlerin oluşumu ve diğer dünyaların nasıl geliştiği hakkında önemli detaylar ortaya çıkarabilir.