Hindistan Uzay Araştırmaları Organizasyonu (ISRO), ilk güneş görevi Aditya-L1 ile tarihi bir başarıya imza atmaya hazırlanıyor. ISRO Başkanı S Somnath, Aditya L1’in 6 Ocak 2024’te, uzayda 15 lakh kilometre (yaklaşık 1.5 milyon km) seyahat ettikten sonra varış noktası olan L1 noktasına ulaşacağını açıkladı. L1, yani Lagrange Noktası 1, Dünya ve Güneş’in yerçekimi kuvvetlerinin birbirini dengelediği stratejik bir uzay konumu olup, bir uzay aracının her iki cisme göre sabit bir konumda kalmasını sağlıyor. Bu benzersiz konum, güneş gözlemleri için ideal bir yer olarak kabul ediliyor.
Aditya-L1 görevi, Ocak 2008’de Uzay Bilimleri Danışma Komitesi (ADCOS) tarafından tasarlandı. Başlangıçta Dünya’nın 800 km üzerinde yörüngede dönen 400 kg ağırlığında bir uydu olarak düşünülen görev, Güneş’in koronasını, gezegenimizden 1.5 milyon km uzakta bir avantaj noktasından kapsamlı bir şekilde incelemek üzere genişletildi. Görev, 2 Eylül 2023’te Andhra Pradesh’teki Satish Dhawan Uzay Merkezi’nden güvenilir PSLV-C57 roketiyle fırlatıldı. Aditya-L1, 30 Eylül’de Dünya’nın yerçekimi etkisinden başarıyla sıyrıldı ve L1 noktasının etrafındaki halka yörüngesine doğru yolunu düzeltmek için bir dizi manevra gerçekleştirdi.
Aditya-L1’in görev hedefleri, Güneş’in koronasının gizemlerini, ısıtma mekanizmalarını ve koronal kütle atımlarının (CME’ler) dinamiklerini çözmeyi amaçlıyor. Bu fenomenler, sadece Güneş’i anlamamız için değil, aynı zamanda uydu operasyonlarını ve Dünya’daki iletişimi etkileyebilecek uzay hava durumuna potansiyel etkileri açısından da büyük önem taşıyor.