NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu, Güneş sistemi dışında yer alan uzak bir ötegezegenin ilk doğrudan görüntüsünü yakaladı. Bu tarihi an, astronominin genelinde önemli bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor. Elde edilen bu görüntüler, HIP 65426 b adlı bir gaz devi ötegezegeni gösteriyor. Bu ötegezegen, Jüpiter’in kütlesinin altı ila on iki katı büyüklüğünde ve Dünya’dan yaklaşık 385 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.
James Webb Uzay Teleskobu’nun bu ötegezegenin görüntülerini yakalaması, Webb’in farklı filtreler ve yakın kızılötesi kamerası (Nircam) ve orta kızılötesi aleti (Miri) kullanarak yaptığı çalışmanın bir parçası. Bu görüntüler, ötegezegenlerin fiziksel, kimyasal yapısı ve oluşumları hakkındaki anlayışımızı şekillendirecek ve önceden bilinmeyen gezegenlerin keşfedilmesine olanak tanıyacak bir dizi gözlem ve keşif serisinin başlangıcı olarak görülüyor.
HIP 65426 b, 2017 yılında Avrupa Güney Gözlemevi’nin Çok Büyük Teleskobu tarafından keşfedildi. Bu teleskop, ötegezegeni kısa dalga boylarında kızılötesi ışıkta gözlemlemişti çünkü daha uzun dalga boyları, yer tabanlı gözlemevleri için Dünya’nın atmosferi tarafından engelleniyor. James Webb Uzay Teleskobu’nun uzayda olması sayesinde, kızılötesi spektrumun daha geniş bir kısmına erişimi var ve bu da uzak gezegenlerde daha fazla ayrıntı görmesini sağlıyor. HIP 65426 b, örneğin, kendi yıldızından 10.000 kat daha soluktur, bu da onun gözlemlenmesini zorlaştırıyor. Ancak, James Webb Uzay Teleskobu’nun sensörlerinde bulunan koronagraflar, uzak yıldızın diskinin ışığını engelleyerek parlaklığı azaltıyor ve bir ötegezegenin tespit edilmesini ve odaklanmasını kolaylaştırıyor.