NASA’nın X-59 uçağı süpersonik hızlara ulaşacak!

Bu test uçuşu, altı yıllık projede önemli bir kilometre taşı işaret ediyor.

NASA’nın geliştirdiği X-59 Quesst süpersonik ticari jeti, Lockheed Martin tarafından üretiliyor ve uçuş testi canlı yayınlanarak havada ne kadar sessiz olabileceği gösterilecek. 247.5 milyon dolarlık bu proje, Quiet SuperSonic Tech adını taşıyor ve uçuş testi, Lockheed Martin’in Skunk Works tesisinden dramatik bir şekilde çıkışını gösteriyor. NASA, 2018 yılından bu yana X-59’un şehirler üzerinde uçarken gürültü kirliliği veya sonik patlamalar yaratmadığını kanıtlamak için bir görevde bulunuyor. Bu test uçuşu, altı yıllık projede önemli bir kilometre taşı işaret ediyor.

NASA’nın yeni X-59 uçağı minimum ses patlamasıyla süpersonik hızlara ulaşabilir

İlk uçuş, 12 Ocak’ta YouTube, NASA uygulaması ve NASA+ yayın hizmetinde 4pm ET’de canlı olarak yayınlanacak. Uzay ajansı, jetin ilk uçuşundan gelen sesler hakkında insanların görüşlerini anketlerle toplamayı planlıyor. Toplanan veriler, düzenleyicilere gönderilecek ve süpersonik jetlerin kullanımını sınırlayan yeni kuralların önerilmesine yardımcı olacak. ABD federal hükümeti, beş on yıldan fazla bir süredir tüm sivil süpersonik jetlerin karasal alanlar üzerinde uçmasını engelledi.

NASA, 2027 yılına kadar yeni uçak teknolojisinin uçuş gürültüsünü azaltmada ne kadar etkili olduğuna dair daha kesin sonuçlara sahip olmayı bekliyor. Yeni yasalar geçirilirse ve süpersonik jet uçaklarının karaya yakın uçmasına izin verilirse, yüksek hızlı ticari uçuşlar gerçekleşebilir. NASA ve Lockheed Martin, uçağın geliştirilmesini tamamladıktan sonra, ajans yaklaşık dokuz ay boyunca güvenlik değerlendirmeleri yapmayı planlıyor. Quesst uçağının güvenli bir şekilde uçabileceği yeterince kanıt paylaşıldıktan sonra, NASA uçuş testlerini ABD genelindeki şehirlere genişletmeyi ve ek anketlerle uçağın ürettiği gürültü hakkında daha fazla bilgi toplamayı planlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu