Apple, bilindiği üzere yeni nesil akıllı gözlüğü Apple Vision Pro’yu geçtiğimiz haftalarda duyurdu. Bu gözlük, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojilerini bir araya getiriyor. Apple Vision Pro, kullanıcıların gerçek dünyayı ve dijital içerikleri birlikte görmelerini ve etkileşim kurmalarını sağlıyor. Apple Vision Pro, iPhone ve iPad ile uyumlu çalışıyor.
Apple Vision Pro, şık ve hafif bir tasarıma sahip. Gözlüğün ön tarafında, iki adet 4K çözünürlüğünde OLED ekran bulunuyor. Bu ekranlar, kullanıcıların gözlerine yüksek kaliteli görüntüler sunuyor. Gözlüğün yan tarafında, iki adet kamera bulunuyor. Bu kameralar, kullanıcıların çevrelerindeki gerçek dünyayı algılamalarına ve dijital içerikleri üzerine yerleştirmelerine olanak tanıyor.
Apple Vision Pro, kullanıcıların göz hareketlerini ve bakış yönünü takip ediyor. Bu sayede, kullanıcılar, gözlerini kullanarak gözlüğü kontrol edebiliyor. Örneğin, kullanıcılar, gözlerini kaydırarak menüler arasında gezinebiliyor, göz kırpma ile seçim yapabiliyor veya gözlerini kapatarak çıkış yapabiliyor. Ayrıca, kullanıcılar, sesli komutlar veya dokunmatik yüzeyler ile de gözlüğü yönetebiliyor.
Apple Vision Pro, kullanıcıların hem AR hem de VR deneyimleri yaşamalarını sağlıyor. Kullanıcılar, gözlüğü AR modunda kullanarak, gerçek dünyayla uyumlu dijital içerikleri görebiliyor. Örneğin, kullanıcılar, gözlüğü kullanarak, evlerindeki mobilyaları değiştirebiliyor, yolda giderken navigasyon bilgilerini alabiliyor veya arkadaşlarıyla sanal olarak buluşabiliyor. Kullanıcılar, gözlüğü VR modunda kullanarak, tamamen sanal bir dünyaya dalabiliyor. Örneğin, kullanıcılar, gözlüğü kullanarak, oyun oynayabiliyor, film izleyebiliyor veya seyahat edebiliyor.
Apple Vision Pro göz sağlığına uygun mu?
Bazı kullanıcıların Apple Vision Pro’yu kullanırken veya kullandıktan sonra göz rahatsızlığı yaşadıkları inkar edilemez ancak uzman görüşü, bu sorunun herhangi bir donanım arızasından ziyade çoğunlukla kendi kendine meydana geldiği yönündedir. Amerikan Oftalmoloji Akademisi’nin klinik sözcüsü Dr. Arvind Saini, verdiği bir röportajda VR kulaklık kullandıktan sonra göz tahrişinin çoğunlukla kullanıcıların cihazı kullanırken göz kırpmayı unutmasından kaynaklandığını öne sürdü. Ekrana bakmak zararlı olmasa da yeterince göz kırpmamak göz kuruluğuna ve tahrişe neden olabilir.
Uzman ayrıca, Apple Vision Pro’nun kullanımından sonra bildirilen göz kızarıklığı semptomlarının, muhtemelen cihaz kullanıcının kafasından çıkarıldıktan sonra meydana gelen bir şeyin sonucu olduğunu belirtti. Saini’ye göre subkonjonktival kanama olarak adlandırılan bu olay, aslında kişilerin gözlerini ovuşturarak hızlı bir şekilde baskı yapması sonucu ortaya çıkıyor. Aşırı ekran başında kalma süresi boyunca (yaygın bir kötü teknoloji alışkanlığı ) yeterince göz kırpmamaktan dolayı gözleri kuruyan kişiler, daha sonra gözlerini ovma eğilimindedir ve bu da kan dökülmesi etkisine yol açar. Ancak doktor ayrıca bu etkinin zararsız ve geçici olduğunu da belirtti.
Apple Vision Pro ile gözle ilgili sorunların çoğu kolayca önlenebilirken Saini, VR başlığı kullanımının verjans-uyum çatışması nedeniyle geçici göz yorgunluğuna ve yorgunluğa yol açabileceğini kabul etti. Bu olay, ekran gözden sabit bir mesafede olsa bile, bir VR görüntüsündeki fiziksel derinliği telafi etmek için gözün kandırılmasıyla ortaya çıkar. Ancak tıpkı diğer semptomlar gibi bu yorgunluk da geçicidir ve uzun vadede herhangi bir sağlık sorununa yol açacağına inanılmamakta.