Güney Kore’nin teknoloji devi Samsung Electronics’ta çalışan işçiler, şirket tarihindeki ilk grevi düzenledi. Ulusal Samsung Elektronik Sendikası (NSEU) başkanı Son Woo-mok, on binlerce kişiyi temsil eden büyük bir sendikanın başlattığı bu grevin, yüksek kaliteli bellek çipleri üreten dünyanın en büyük üreticisi olan şirketi etkileyebileceğini belirtti. Samsung Electronics, Nvidia gibi endüstri liderlerinin üst düzey yapay zeka donanımı için kullanılan yüksek kaliteli bellek çiplerini üreten dünyanın en büyük akıllı telefon üreticilerinden biri.
Şirket yönetimi, sendika ile ücret konusunda Ocak ayından bu yana süren müzakerelerde anlaşmaya varamadı. NSEU başkanı Son Woo-mok, “Samsung Electronics’taki ilk grev bugün yıllık izin kullanılarak gerçekleşiyor ve birçok çalışanın katıldığı anlaşılıyor. Kesin bir sayı vermek zor, ancak sabah işe gelenlerin normalden önemli ölçüde farklı olduğunu gördüm.” dedi.
Grev, Güney Kore’deki teknoloji devinin işçileri tarafından düzenlenen ilk iş bırakma eylemi. Samsung’un Seul’deki büyük ofisi önünde yaklaşık 10 işçi, “İşçiye saygı gösterin. Yüzde 6.5 zam veya yüzde 200 prim istemiyoruz.” şeklinde sloganlar attı.
Tayvan merkezli pazar araştırma firması TrendForce, grevin Dram ve Nand flash üretimini etkilemeyeceğini ve sevkiyat eksikliğine yol açmayacağını belirtti. Samsung, yüksek kaliteli çiplerin küresel üretiminin önemli bir bölümünü oluşturuyor ancak grev, üretim hatlarında çalışan işçileri değil, merkez ofis çalışanlarını içeriyor. Ayrıca, sadece bir günlük bir grev ve Güney Kore’deki uzun planlanmış bir tatil dönemine denk geliyor, bu da şirketin zaten beklenen personel seviyelerini ayarladığı anlamına geliyor. TrendForce, “Son olarak, fabrikalar otomatik üretime ağırlık veriyor ve minimum insan gücü gerektiriyor. Bu nedenle grev, gelecekteki bellek arzına herhangi bir önemli etki yapmayacak.” şeklinde bir rapor yayınladı.
Bu grev, Samsung’un uzun süre sendikalı olmamasına ve sendika karşıtı taktikler kullanmasına rağmen tarihi bir öneme sahip. Oslo Üniversitesi’nden Kore Çalışmaları profesörü Vladimir Tikhonov, bu kolektif eylemin Güney Kore’deki işçilerin güçlenme eğilimi olduğunu gösterdiğini söyledi. Samsung Electronics, neredeyse 50 yıl boyunca çalışanlarının sendikalı olmasından kaçındı.