PC pazarı ikinci çeyrekte sıçrama yaptı!

Kişisel PC pazarı, AI PC'ler ve ticari yenileme döngüsünün etkisiyle pozitif işaretler gösteriyor.

Kişisel bilgisayar pazarı, 7 çeyrek boyunca yaşanan düşüşün ardından üst üste 2. çeyrekte büyüme kaydetti. IDC tarafından yayımlanan Dünya Çapında Üç Aylık Kişisel Bilgisayar Cihazı İzleyicisi’nin ön sonuçlarına göre, dünya genelindeki PC sevkiyatları 2024 yılının 2. çeyreğinde 64.9 milyon birime ulaştı ve bu, yıllık bazda %3’lük bir büyümeyi temsil ediyor.

Son aylarda, endüstrideki çoğu oyuncu yapay zeka destekli PC’ler için ilk stratejilerini belirledi. Bu stratejiler, öncelikle bileşen tarafına ve ticari pazarın potansiyeline odaklanıyor. IDC, ticari pazarın kısa vadede PC endüstrisinde AI için en büyük potansiyele sahip olduğuna inanıyor. Tüketici pazarında henüz AI PC’lerle ilgili net bir strateji belirlenmemiş olsa da Apple’ın tanıtması beklenen ürünlerle bu alandaki potansiyelini göstermesi bekleniyor. Aynı şekilde Qualcomm, Intel ve AMD gibi büyük teknoloji şirketleri de hem tüketici hem de ticari AI PC’ler konusunda önemli adımlar atmaya hazırlanıyor.

En iyi 5 şirket ve pazar payları

IDC’nin verilerine göre, 2024 yılının 2. çeyreğinde en fazla sevkiyat yapan beş şirket şu şekilde:

  1. Lenovo: 14.7 milyon birim (%22.7 pazar payı, yıllık %3.7 büyüme)
  2. HP: 13.7 milyon birim (%21.1 pazar payı, yıllık %1.8 büyüme)
  3. Dell Technologies: 10.1 milyon birim (%15.5 pazar payı, yıllık %-2.4 küçülme)
  4. Apple: 5.7 milyon birim (%8.8 pazar payı, yıllık %20.8 büyüme)
  5. Acer Group: 4.4 milyon birim (%6.8 pazar payı, yıllık %13.7 büyüme)

Geleneksel PC pazarı, AI PC’ler ve ticari yenileme döngüsünün etkisiyle pozitif işaretler gösteriyor. Özellikle ticari pazarın AI entegrasyonuyla büyümesi beklenirken, tüketici pazarının da önümüzdeki dönemlerde daha fazla ilgi görmesi öngörülüyor. Apple, Qualcomm, Intel ve AMD gibi devlerin yeni ürün lansmanları, PC pazarının gelecekteki yönünü belirleyecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu