Şirketler köklü bir değişimin ortasında. Verinin miktarı son yıllarda muazzam bir artış gösterdi. Buna paralel olarak da iş modelleri ve süreç geliştirme veriye bağlı hale geldi.
Gelişmelerin yanı sıra çok daha büyük bir zorluk kendini göstermeye başladı: Verinin verimli ve aynı zamanda inovatif olarak kullanılabilmesi ancak hem analiz hem de veri yönetimine sahip kurumlar tarafından gerçekleşebilir. Birçok kurum şu aşamada “ne kadar veri o kadar iyi” anlayışı ile hareket ediyor. Ancak bu kurumlar ne yazık ki kaliteli veri ve onu analiz edecek becerilerden yoksun oldukları için aslında boşa kürek çekiyor.
Yukarıdakine ek olarak 2018 yılında kabul edilen Genel Veri Koruma Yönetmeliği uyarınca verinin korunması konusunda haklı olarak çok fazla mesai harcandığını görüyoruz. Bilgi bombardımanı altında kalan şirketler veriyi hem yasal yönetmeliklere uygun olarak işlemeye hem de iş yapma süreçlerini daha iyi hale getirmeye çalışıyor.
Biz de danışman ve tedarikçilerden oluşan 2865 kişilik bir kullanıcı grubuna İş Zekası eğilimlerini sorduk. BARC BI Trend İzleme 2020’ye göre İş Zekası ve analiz uzmanları tarafından bazı eğilimlerin değiştiğini saptadık. Onların verdiği cevaplar bölgesel ve sektör özelinde yaşanan farklılıkların net bir şekilde fotoğrafını ve İş Zekası pazarının geleceğine dönük en güncel bilgileri ortaya koyuyor.
BARC’s BI Trend Monitor 2020 iş zekası ve veri yönetim eğilimlerini kullanıcı gözünden yansıtıyor.
2020’nin en önemli ve önemsiz iş zekası eğilimleri
Danışmanlara, iş zekası için yazılım tedarik edenlere ve veri yönetim teknoloji uzmanlarına 20 adet başlık sunduk ve onları kendi belirledikleri önem sırasına göre sıralamalarını istedik.
Veri Kalitesi/Ana Veri Yönetimi, Veri Keşif/Görselleştirme ve veri merkezli kültür iş zekası alanında çalışanların özellikle öne çıkardıkları üç başlık oldu.
BARC’ın araştırması spektrumun diğer tarafında ise iş zekası ve analiz için bulut, veri katalogları ve maden işlemenin en az öneme sahip başlıklar olduğunu ortaya koyuyor.
Sonuçların yorumlanması
En önemli iki eğilimin geçen seneye göre farklılık göstermediğini görüyoruz. Ana Veri ve Veri Kalite Yönetimi ilk sırayı paylaşıyor. İkinci olarak da Veri Keşif ve üçüncü sırada ise Veri Merkezli Kültür yer alıyor. Bu kriter ile tanışalı henüz bir sene olmasına rağmen beşinci sırada listemize girdi ve kısa sürede üçüncülüğe yükseldi. Kendi Kendine Hizmet İş Zekası ise beşinciliğe geriledi. Veri İdaresi ise dördüncülükteki yerini koruyor.
Beş trende baktığımızda genel olarak şirketlerin kendi verilerini yönetmenin ve kullanmanın zemini hazırlığı içinde olduğunu söyleyebiliriz. Dahası, kurumların yüksek kaliteli verinin ve onu verimli kullanmanın önemini kavradıklarını görüyoruz. Bu eğilimler değişen altyapıların da birer göstergesi. Kurumlar artık sadece kuru kuruya veri toplamanın peşinde koşmuyor. Onlar iş kararları verirken veriyi aktif olarak kullanmayı hedefliyor. Tüm bu hedeflere koşarken bu sene de yedinci sıradaki yerini koruyan başlığımız depo modernizasyonu da es geçilmiyor.
Eş zamanlı analiz ile iş zekası ve proje yönetimi için entegre platformlar gibi bazı eğilimlerde ise geçen seneye nazaran küçük bir yükseliş gözümüze çarpıyor. Başlıkların biri hariç hepsi birer basamak çıkarken veri merkezli kültürün iki kademe atladığını görüyoruz. Tepelerde ise çok büyük bir değişim yaşanmıyor.
Daha az önem arz ettiği düşünülen eğilimleri gelecek olursa Mobil İş Zekasının on ikincilikten on beşinciliğe gerilediğini görüyoruz. 2017’den beri düşüşte olan bu eğilim doğrusu bizi şaşırtmadı. Görünen o ki iş zekasına dair mobil uygulamalar ya tamamen gerçekleştiği için ya da bu ihtiyaç ortadan kalktığı için artık revaçta değil. Gelişmiş analitik / makine öğrenimi / yapay zeka ise geçen seneye göre dokuzunculuktan onunculuğa geriliyor.
Tek bir basamak düşmekten daha önemli olarak bu düşüşün altında yatan eğilimin daha önemli olduğunu görüyoruz. Zira 2018 yılında pek çok kişi makine öğrenimi ve yapay zeka konusunun yükselişe geçeceğine kesin gözüyle bakıyordu. Herkesin bu başlıklarda yükseliş beklerken küçük de olsa düşüş yaşanması belki de en şaşırtıcı sonuç oldu.