Son zamanlarda meydana gelen olaylar, tedarik zincirleri başta olmak üzere çok sayıda firmayı zorlamaya devam ediyor. COVID-19 kısıtlamalarının yanı sıra, ekonomik sıkıntılar ve Ukrayna’da devam eden savaşın getirdiği beklenmeyen talepler, teknoloji alanında yeni bir dönem başlattı.
Bu süreçte API’lerin kullanımı nasıl olmalı? Tedarik zinciri zorluklarının bir işletmeye sunduğu sayısız sorun bulunuyor ancak, bunların en önemlisi verilerin görselleştirilmesinin zorlaşması. Verilerin okunması zorlaştığı zaman, müşteri talepleri hakkında eyleme dönüştürülebilir içgörüler oluşturma yeteneği daha da zorlaşıyor. Bu süreçte de işler çok ciddi anlamda yavaşlıyor.
Analitik yazılım geliştirme firmalarında çalışan uzmanlar konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Tedarik zincirleri, en son müşteri talebinin net bir şekilde görülebildiği durumlarda verimliler. Çok sayıda işletme için gerçekler tedarik zincirlerindeki veri siloları verimli kararların zamanında alınmasını engelliyor.”
API’ler, sağlıklı bir tedarik zincirini sürdürmek için veri paylaşımına yardımcı olacak en önemli araçlar. Verilere erişmek için standart bir yol oluşturuyorlar ve bir tedarik zincirindeki bütün noktalardan veri çıkarmayı daha da hızlandırıyorlar.
Firmalar ise, 2023 yılında API kullanımını artırarak siber risklerini azaltacaklar. Çünkü artan işletme operasyonları dijitalleştirildikçe ve tedarik zincirlerini güçlendirdikçe, veri paylaşan binlerce uç nokta karşılarına çıkacak. Bu da tedarik zincirlerini tamamen savunmasız bırakacak ve siber saldırılara sebep olacak. Bu noktada firmaların, özellikle tedarik zincirlerinin API kullanımıyla birlikte siber güvenlik önlemlerini de artırmaları gerekiyor. Elde edilen son verilere göre API, tedarik zinciri güvenliğinin bir işletmenin korunmasında ilk on kilit bileşen arasında tanımlanıyor.
Uzun vadeli başarılar istiyorsanız şunu unutmamalısınız: Siber güvenliğin zirvesinde kalmak, doğru becerileri gerektiriyor. API’ler ayrıca, işletmelerin tedarik zincirlerindeki diğer ortaklarla daha etkili iletişim kurmalarına imkan vererek kesintilerin üstesinden gelmelerine yardımcı oluyor. Aynı zamanda yanıtları daha hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde yürütmelerini de sağlıyor.