Vatandaşlar için kamu kurumları modern hizmet merkezine dönüştürülüyor ve genişletiliyor. Citrix’e göre; mobil cihazlar bu noktada önemli bir rol oynuyor. Gelecekte akıllı telefon veya tabletler ile resmi dairelerin sunduğu hizmetleri sorgulamak ve bunlar ile etkin şekilde iletişim kurmak mümkün olacak.
Az elemanlı süreçler ve artan verimlilik… Kamu sektörü de benzer taleplerle karşı karşıya. “Modernizasyon” parolasıyla birçok yerel idarede şu anda girişimler sürüyor, vatandaşlar için resmi kurumlar modern hizmet merkezleri haline getirilmek üzere değiştiriliyor ve genişletiliyor. Mobil cihazlar bu noktada önemli bir rol oynuyor. Gelecekte akıllı telefon veya tabletler ile resmi dairelerin sunduğu hizmetleri sorgulamak ve bunlar ile etkin şekilde iletişim kurmak mümkün olacak. Aynı zamanda kamu sektörü de çalışanlarına mobil çalışma imkânları sunmak istiyor. Örneğin bir kurul toplantısındaki bir idari personele veya imar müdürlüğündeki bir çalışana bulunduğu yerden önemli belgelere rahatça göz atma imkânı veriyor.
Ancak bu hedefe ulaşabilmek için henüz önümüzde çok uzun yol var. Nihayetinde sayısız kamu kurumunda çeşitli, çok sayıda bilgi işlem sistemleri mevcut. Bunları ortak bir paydada toplamak çok zor olacaktır. Bulut esnek bir alternatif olarak birçok yerde geri çevriliyor. Özellikle de güvenlik konusundaki çekinceler bu teknolojinin uygulanmasına mani olabiliyor. Oysa böyle özel bir bulut uygulaması üzerinden verileri kendi binasında tutmaya devam etmek oldukça kolay olurdu. Bunun esası, sunucu, bellek ve ağ kaynaklarının sanallaştırılması. Bu adımla aynı zamanda fiziksel sunucu sayısı ve bakım maliyeti azalıyor. Çünkü her bilgisayar aynı zamanda bir istemci olarak hizmet edebildiği için çeşitli bilgisayarlardan oluşan heterojen bir yapı bir bulut yapısına basitçe aktarılabiliyor. Bu çeşitli aşamalarda konsolidasyona izin vererek belediye bütçelerini koruyor.
Sanallaştırma sayesinde yeni fırsatlar doğuyor
Sanallaştırmanın uygulandığı her yerde aynı zamanda mobil çalışmaya bakış ile yeni imkânlar da ortaya çıkıyor. Nihayetinde sanallaştırmanın temel felsefeleri arasında cihaz ve veriler arasındaki katı ayrım da yer alıyor. Kişisel cihazlarda çok hassas belgeler ile çalışmayı mümkün kılacak kadar geniş özgürlük alanları getirmekte: Cihaza veri akışı sağlayan masaüstü, resmi kurumun güvenli bulut altyapısı içerisinde bulunmaya devam edecek ve cihazın donanımı ile hiçbir şekilde doğrudan bağlantı kurmayacak. Artık birçok kamu kuruluşu bundan sonra da resmi kurum içi bilgisayarların kullanımına dikkat edecek ve kesinlikle profesyonel kullanım konusunda ısrar edecek. Ancak bu durumda dahi sanallaştırma sayısız avantaj sunuyor. Bir hırsızlık durumunda cihazlar uzaktan sorunsuzca siliniyor, güvenlik mimarisi tümüyle veri merkezindeki standartlara dayanıyor ve verilerin çalınması da sayısız mekanizma ile etkin biçimde engelleniyor.
Cihazların kullanımı esnek şekilde ayarlanabiliyor
Yaklaşımın adı mobil cihaz yönetimi ve bu kapsamda sayısız bakış açısı dikkate alınıyor. Üstelik buna – en azından bazı durumlarda –mobil uygulamalar yönetimiyle ilgili çözümler ekleniyor. Yerleşmiş bulut sağlayıcılarının ilgili sistemleri, yöneticinin yükünü hafifleten sayısız işlev sunuyor. Yeni bir personelin eklenmesiyle ve yeni cihazların entegrasyonuyla başlıyor: Yeni bir cihaz kaydetmek için uygulayıcı sadece bilgi işlem bölümü tarafından sunulan bir linki tıklamak ve kullanıcı verilerini girmek zorunda. Gerekli güvenlik ayarları ve sertifikalar atanan yetki kademesine göre otomatik yapılandırılıyor. Aynı zamanda gerekli yazılım için kurulum süreci başlıyor – standart görevler için e-posta istemcisinden ve ofis paketinden mahalli çözümlere ve her bir birim için bireysel özel programlara varıncaya kadar.
Mobil cihazların yönetiminde yöneticinin elinde bir dizi araç bulunuyor ve bunlar sayesinde cihazların kullanımı esnek şekilde ayarlanabiliyor. Bu sayede özel kullanılan Apple iCloud veya Dropbox gibi paylaşılan hizmetleri kapatmak, üçüncü parti hizmet sağlayıcılarının güvensiz olarak tanımlanan uygulamalarını bir kara liste ile bloke etmek veya dikkatli biçimde sadece kuruma ait uygulamaları yine şahsi uygulama mağazası üzerinden tahsis etmek mümkün.
Mobil kullanımla ilgili süreçleri dâhil etmek
Sanallaştırma çözümlerinin kullanılmasıyla belediyeler çalışanlarıyla ve sonuç olarak vatandaşlarıyla da yeni iletişim imkânlarına sahip oluyor. Bu anlamda önemli olan sadece doğru bulut altyapısının seçilmesi değil, aksine kişisel süreçleri de yeni dâhil edilen cihazlara ideal biçimde uyarlamak. Sonuç olarak mobil cihazlar sadece yeni bir cihaz sınıfı olarak kamu sektörünün bilgi işlem filosunu zenginleştirmeyecek, aksine uygun uygulamalar ile daha verimli çalışmaya imkân sağlayacak. Ormancılık ve imar müdürlüğü veya belediye gibi kurumlarda “mobil” birimlerin çalışanları yoldayken de daha hızlı ve daha verimli çalışabiliyorsa, bu faydalar salt bilgi işlem faktörlerinin çok ötesine geçiyor. Meseleler mahallinde daha hızlı ve kolay çözülebiliyorsa, bu ayrıca çalışanın motivasyonunu da destekleyerek nihayetinde başka olumlu etkilere de yol açıyor.