Kasım ayı içinde düzenlenen Oracle Day için Türkiye’ye gelen Oracle EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı Alfonso Di Ianni, Büyük veri projesi hayata geçirmeyi düşünen şirketler için önemli bir yol haritası sundu.
Kurumsal çözümler alanına son üç yılda damgasını vuran teknolojilerden birisi büyük veri. Giderek dijitalleşen iş süreçlerine yönelik, yaratılan her türlü veriden değer yaratabilmesi amaçlayan büyük veri çözümleri, şirketler tarafından daha iyi anlaşılmış durumda. Büyük veri çözümlerinde gerek donanım gerekse yazılımlarıyla olduça iddialı olan Oracle, geçtiğimiz ay İstanbul’da düzenlediği Oracle Day etkinliğinde büyük veri konusuna özel bir yer ayırdı. Etkinliğin konuşmacılarından birisi olan Türkiye’ye gelen Oracle EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı Alfonso Di Ianni ile yaptığımız özel görüşmede, Ianni, hem şirketlerin büyük veri çözümleri seçerken nelere dikkat etmesi konusunda hem de Oracle’ın bu alandaki stratejisiyle ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Büyük veri özel araçlar gerektirir
Oracle olarak hali hazırda farklı sektörlerden şirketlere büyük veri alanında danışmanlık hizmeti sunduklarını söyleyen Ianni’nin büyük veri çözümlerini kullanmayı yeni planlayan şirketlere sunduğu yol haritası şu şekilde: “Büyük veri projelerinin en önemli özelliklerinden bir tanesi, daha önce tanımlanmış veri modeline bağlı kalmadan, veri deposundan çeşitli yapılardan çok çeşitlilikte gelen verinin bilginin toplanması ve işlenmesine dayanıyor. Büyük veri deposundan bilgi seçiminde ve okumada genellikle bilgideki detay düzeyi ortaya çıkıyor. Bu nedenle bir büyük veri sistemi yaratırken bu bilginin nasıl kullanılabileceği ve eski ile yeni veri arasındaki sinerjinin nasıl sürdürülebileceğiyle ilgili iyi bir fikre sahip olmalısınız. Şirketiniz için faydalı olabilecek verileri yapısal olmayan bilgi kaynaklarında bulabilmek için özel araçlar kullanmanız gerekiyor. Bu çözüme en iyi örnek Oracle Endeca Information Discovery. Veri keşfinde çevik komple bir sistem olan Oracle Endeca Information Discovery kurumlara hem kurumların mevcut yatırımlarının karşılığı olan geleneksel analitik veriye hem de dışardan farklı kaynaklardan gelen, yapılandırılmamış veriye erişimde sezgisel ve hızlı bir erişim sağlıyor. Bunun dışında büyük veriden faydalanabilmek için ihtiyaç duyacağınız araçlar arasında tam donanımlı arama, yönlendirilmiş navigasyon ve güçlü görsel analitik yer alıyor. Büyük veri ortamının yaratılması; yapısal olmayan veriler için ayrılmış bir depolama sistemi, yapısal olmayan verinin keşfi ve analizi kullanılabilecek araçlar ve İş Analitiği araçlarına ihtiyaçlarını doğuruyor. Oracle bu ihtiyaçları Açık Kaynak Cloudera içeren Oracle Big Data Appliance, Oracle Endeca, Oracle Advanced Analytics ve Oracle Business Intelligence çözümleri ile karşılıyor.”
Veri hacmi 44’e katlayacak
McKinsey Global Institute’ın büyük veri konusunda Haziran 2011 yılında yayınladığı bir rapor bulunuyor. Bu raporda açıklanan bilgilere göre dünyadaki dijital veri her yıl yüzde 40 büyüyor. 2009’dan 2020 yılına kadar verinin hacminin 44’e katlaması bekleniyor. Digital Universe’ın raporuna göre ise 2020’e kadar topladığımız verinin miktarının 20 zettabyte’a ulaşacağı tahmin ediliyor. Bunun her bir birey için 5200GB dijital veri anlamına geleceğini kaydeden Ianni, bu verinin şirketler için iş süreçlerini geliştirmede yeni fırsatlar doğurduğunu belirtiyor. Bu fırsatlar arasında yeni ürün geliştirme, müşteri hizmetlerini daha iyi düzeye taşıma, marka bilincini artırma, ürün yenileme döngülerini hızlandırma ve iş ortağı ağını genişletme var. “Tüm bunları ulaşılabilir veriyi işleyerek mümkün. Ancak şu anda işletmelerin sadece yüzde 30’u büyük veriyi depolayıp işleyebilecek düzeyde bir sistem geliştirmiş durumda” diyen Ianni, “Gartner’ın verilerine göre önümüzdeki beş yıl içinde bu oran hızlı bir şekilde artacak. Hemen hemen dikey sektörlerin hepsinde büyük veriye yatırım yapıldığı ve bu süre zarfında yatırım yapılmasının planlandığı görülüyor. IT’de yaşanacak yenilikler bu süreci hızlandırabilir” diye devam ediyor.
Nevi şahsına münhasır projeler
Oracle’a göre bir büyük veri projesi tüm sektörler için genel bir bakış açısı sunuyor. “Aslında işletmeler arasındaki fark önemli değil” diyen Ianni, esas önemli olanın büyük veri projesinin kendisinin farklı olması olduğunu açıklıyor: “Büyük veri birçok açıdan geleneksel veri gibi. Elde edilmeli, depolanmalı, organize edilmeli ve analiz edilmeli. Analiz sonucunda elde edilen çıktılar da süreçlere entegre edilmeli ve şirketlerdeki işleyişi etkileyebilmeli. Ne var ki, büyük veri, daha önce değerlendirme için çıkarılmamış nispeten yeni türde veri kaynaklarından sağlandığı için şirketler bu kaynaklardan gelen bilgiyi toplamaya alışkın değil. Ayrıca bu kadar büyük hacimde ve bu kadar fazla çeşitlilikte veriyle baş etmeye de alışkın değil. Bu nedenle işletmelerin erişebildiği bilginin çoğu, uzun dönemli analizler için tutulmuyor ve depolanmıyor. Bu nedenle işletmelere yol gösterebilecek önemli bir bilgi kaynağı kaçırılmış oluyor.”