Oracle EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı Alfonso Di Ianni, şirketlerin Büyük veri projelerinde en çok yapılan hataları şu şekilde açıklıyor:
Maliyet/fayda analizinin yapılmaması:
En çok yapılan hatalardan birisi projeye başlamadan önce maliyet/fayda analizinin yapılmaması. Yöntemin uygulanması temelinde her büyük veri projesi farklı maliyet modeline sahip olabilir. Genellikle ilk aşamada çıkarılan senaryo büyük veri yolculuğunun gerekli kıldığı tüm maliyetleri modellemek için kullanılır. Bu nedenle yatırımın geri dönüşü, yaratılabilecek değer ve referans alınan mimari çerçevesinde genel bir maliyet modeline sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekiyor. Bu projenin uygulanışında makul düzeyde bir tahmin edilebilirlik sunar.
Eski sisteme yeni araçlar:
En çok yapılan diğer bir hata ortamların eski iş modeli çerçevesinde tasarlanmasından kaynaklanıyor. Büyük veri projeleri otantikasyonda, erişimde, veri izolasyonu ve ortamların yönetiminde geleneksel yöntemlerden farklı mekanizmaları gerekli kılıyor. Bu durum operasyonel süreçlerde de değişiklik doğuruyor. Büyük veri araçlarını mevcut ortamınıza adapte etmeye çalışmanızın bir faydası olmayacaktır. Çünkü büyük veri araçları mevcut BT ortamının geliştirilmesini ve aynı zamanda ek bir değer yaratabilmek için ayrı bir şekilde yapılandırılmasını gerekli kılıyor. Bu nedenle de bu araçları kullanacak işletme süreçlerinin de değişmesi gerekecektir. Bunun yerine getirilmemesi size sadece oldukça karmaşık bir ortam yaratacak ve sürdürülebilir olmayan bir mimari yaratacaktır.
İhtiyaca değil, teknolojiye odaklanmak:
Yapılan önemli bir hata da işin kendisi yerine teknolojiye odaklanılması. Genellikle IT liderleri, işin gerektirdiği büyük veri analitiği çözümüne değil de, bir büyük veri analitiği çözümü için ihtiyaç duydukları altyapıya bakarlar. Depolama ve işleme kapasitesine odaklanıp teknoloji temelinde kararlarını verirler. Oysa bunun yerine IT liderleri büyük veri açılımında işletmenin elde edeceklerine odaklanması gerekiyor. Bu sayede toplanan veri iş uygun olacak ve bu da uyumluluğu ve işletmenin gerçekten ihtiyacı olan şeyi IT’nin sunduğunu garantileyecektir.
Bu yazı IT PRO’nun 179. sayısında yayınlanmıştır.