Teknoloji son hızla ilerliyor ve bizler de bu durum karşısında nasıl önlemler almamız gerektiği konusunda bazı sıkıntılar yaşayabiliyoruz. İlk olarak dikkate alınması gereken en önemli nokta elektronik cihazlarınızı nasıl güvende tutabileceğinizdir.
Bilgisayarlarımız ve mobil cihazlarımız her zaman korunması gereken çok sayıda kişisel bilgiyi depoluyor ve onları saklıyor. Bilgisayarlar siber suçlular için çoğu zaman ‘açık bir kitap’ olabiliyor. Bu sebeple de çok iyi bir güvenlik altyapısı kullanmalısınız. Böylece güvenlik duvarlarına takılan siber suçlular sizin özel verilerinize erişemez ve müşterilerinizin de bilgilerini çalamaz.
Elektronik cihazların nasıl güvenli bir şekilde kullanılacağını bilmek, kişisel verileri yanlış ellerden uzak tutmanın en önemli anahtarıdır. Bu noktada bazı püf noktaların bilinmesi ve uygulanması gerekiyor:
Güvenlik yazılımları yükleyin
Öncelikle güvenlik yazılımlarını yüklemeniz gerekiyor. Bu yazılımları da çok iyi araştırmalısınız ki seçtiğinizde sizi sonuna kadar korusun. Çoğu bilgisayarda antivirüs ve casus yazılım önleme koruması yüklüdür, bu sebeple de bilgisayarı haftada en az bir kez taramak üzere ayarlandığından emin olmalısınız. Siz kontrol etmeyi unutsanız bile sistem otomatik olarak tarama yapacaktır. Böylece en ufak bir harekette de bunu fark ederek girişi engelleyecektir.
Güçlü parola kullanın
En önemli kriterlerden birisi çok iyi parolalar kullanmaktan geçiyor. Karmaşık ve belli bir anlam içermeyen şifreler kullanırsanız asla tahmin edilemezler. Bu sebeple de başkaları sizin hesaplarınıza girmek istediğinde bunu başaramazlar. Bu durumda da siber saldırganların bazı yöntemleri bulunabiliyor. Şifreyi kırmak için yeni yöntemler geliştiriyorlar. Siz ne kadar zor bir şifre oluşturursanız onların işi de o kadar zorlaşacaktır.
Çift faktörlü doğrulama tercih edin
Bir önceki maddeyle bağlantılı olarak çift faktörlü doğrulama da oldukça kuvvetli bir koruma yöntemidir. Örneğin, mail adresinizi başka bir bilgisayarda açmaya çalıştınız. O zaman telefonunuza bir doğrulama kodu gelsin diye talimat verebilirsiniz. Böylece birisi sizden habersiz sisteminize girmeye çalışırsa bunu engellemiş olacaksınız. İlk akla gelen yöntemlerden birisi olan çift faktörlü doğrulama gerçekten de işinize yarayacak.
Düzenli güncelleme yapın
Elektronik cihazlarınızı korumak istiyorsanız kesinlikle güncellemeleri düzenli olarak yapmanız gerektiğini unutmamalısınız. Çünkü ne kadar çok güncelleme yaparsanız sisteminiz o kadar fazla korunacaktır. Aynı zamanda tarayıcıları, yazılımı ve işletim sistemlerini de güncel tutmak zorundasınız. Ayrıca her tarayıcıda otomatik güncelleme olduğunu da söylemek gerekiyor.
Destek tarayıcı kullanabilirsiniz
Bir diğer önemli yöntemlerden birisi de destek tarayıcı kullanmaktır. Çünkü sadece bir tarayıcı kullanırsanız bütün bilgilerinizi aynı sisteme kaydetmek zorunda kalacaksınız bu da veri yükünün artması demektir. Zaten hangi tarayıcıyı kullanırsanız kullanın fark etmeksizin sistem de size önerilerini sunacaktır. Onları dikkate alabilirsiniz.
Güvenlik ayarlarını özelleştirin
Her tarayıcının güvenlik ayarları özelleştirilmeli ve aynı zamanda ekstra güvenlik katmanı da eklenmeli. Bunların hepsini ayarlamanız çok uzun zaman almayacaktır. Kendi kullanabileceğiniz ayarları düzenleyin. Böylece bilgisayarınızı sizden başkası kullanmak istediğinde de kullanamayacaktır. Özellikle ortak kullanılan cihazlarda bu sorunlar yaşanıyor. Başka birisi sizin bilgisayarınızı kullanmak zorunda kaldığında özel verilerinize erişemiyor ve bu sebeple de hepsi güvende oluyor.
Önbelleği temizleyin
Bilgisayarlar ya da telefonlar her zaman önbelleğinde bilgilerinizi tutar. Siz bilgisayarın her yerinden silseniz bile ya da telefondan kaldırsanız da önbelleğe kaydolurlar ve buradan da silmenizi gerektirir. Bazı siber korsanlar da bu durumu kullanarak önemli ve silinen özel verileri geri getirerek çalabilirler. Üstelik siz bunun farkına bile varmazsınız. Bir diğer önemli nokta da şudur: Bir yere ya da siteye giriş yaptığınız zaman çıkmadan önce bilgilerinizi silin ve hesabınızı kapatın. Çıkış yapmadan hiçbir sayfayı kapatmayın. Bu da yine önbelleğe alınabilir ve siz yokken birisi sisteme erişirse açık olan hesabınızdaki özel bilgileri çalabilir.
İndirilenleri takip etmeyi unutmayın
Eğer bir dosya indiriyorsanız sonuna kadar takip edin. Tek başınıza kullandığınız özel bir cihaz bile olsa indirme işlemi bitene kadar izleyin. Güvenilir bir kaynakla etkileşme girdiğinden emin olmalısınız. Buna ek olarak daha önce belirttiğimiz gibi bir antivirüs ya da yazılım programı yüklediyseniz mutlaka indirilen dosyaların öncesinde taranmasına izin verin. Hatta mailden gelen bazı verileri de indirmeden önce taramanız faydalı olacaktır. Çünkü sahte linkler ya da belgeler bazen tıklandığı anda virüse sebep olabiliyor. Bunu önlemenin en iyi yolu da antivirüs programı kurmanızdır.
İndirdikten sonra da tarama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Eğer virüs uyarısı ya da güvensiz olduğuna dair bir işaret varsa o dosyayı kullanmayın. Başka bir dosya isteyin. Eğer bütün bu uyarıları dikkate alırsanız rahat bir şekilde verilerinizi kontrol altında tutabilirsiniz. Öte yandan korsanlar da sizin verilerinizi rahatça çalamazlar ve her seferinde güvenlik duvarlarıyla karşılaşırlar. Bunu fark ettiğinizde de şifrelerinizi değiştirebilirsiniz.