2013 sonu itibariyle yürürlüğe giren uygulama, e-fatura kullanması zorunlu olan şirketlerin işlerini kolaylaştırdığı için gönüllü olarak kullanılabiliyor. E-arşiv internetten satış yapan şirketler içinse bir zorunluluk ve bu şirketlerin 1 Ocak 2016’ya kadar e-arşive kesin olarak geçmiş olmaları gerekiyor.
Şirketler e-defter uygulamalarıyla ise, yevmiye defteri ve defter-i kebir belgelerini, belirlenen standartlarda hazırlayıp elektronik olarak GİB’e gönderebiliyor. Yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre geliştirilen ve işletmelere büyük kolaylık sağlayacak uygulamayla, defterlerin kağıtlara basılarak saklanması gibi zaman ve maliyet gerektiren işlemler, artık elektronik ortamda gerçekten yapabiliyor olacak. E-defter 1 Ocak 2015 itibariyle e-fatura kullanan şirketler için bir zorunluluk halini alıyor. E-defter uygulamasına geçiş zorunluluğu bu tarihte başlayacağı için buna mükellef şirket sayıları da önümüzdeki dönemde belli olmaya başlayacak.
Tasarruf ve verimliliği bir arada sağlıyor
E-defter ve e-arşiv uygulamaları, e-faturada olduğu gibi, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın oluşturduğu mevzuata, teknik alt yapı ve standartlara göre e-dönüşüm süreçlerine geçişi yaygınlaştırmak, vergi denetimini etkinleştirmek, kayıtlı ekonomiye destek vermek, şirketlerin ve kamunun çalışmalarını daha verimli sürdürebilmelerini sağlamayı hedefliyor.
E-defter uygulaması sayesinde defterlerin kâğıt halinde basılması, saklanması, açılış ve kapanışlarında noter tasdikinin alınması gibi maliyetli işlemler elektronik ortamda çok daha kolay ve düşük maliyetle gerçekleşebilecek. Defter mükellefleri artık defterlerini noterde tasdik ettirmek zorunda değil, e-defterin oluşturulması, muhafazası ve istenildiğinde ibraz edilmesi işlemleri tamamen elektronik ortamda gerçekleştirebiliyorlar. E-faturaya ve e-deftere geçen mükelleflerinse bunları artık kâğıtta düzenlemeleri söz konusu değil. Bu sayede hem zamandan hem de kağıt gibi giderlerden önemli bir tasarruf sağlanabiliyor. Maliye işlemlerinin kısa sürede gerçekleştirebiliyor olması da şirketlerde verimliliği artıran önemli bir unsur olarak kendisini gösteriyor. E-bilet ve e-irsaliye gibi uygulamalarla 2015 yılında ekonomide yaşanan e-dönüşüm iyice hızlanacağı düşünülüyor.
Bu yazı IT PRO’nun 180. sayısında yayınlanmıştır.