ICT pazarında 2015 trendleri

ICT pazarının, 2015’te, dünyada yüzde 3.8 büyüyerek 3.8 trilyon dolara ulaşması bekleniliyor. Bu rakam IDC’nin önümüzdeki yıl için açıkladığı önemli tahminlerden bir tanesi. IDC’ye göre ICT’deki büyümenin neredeyse hepsi 3’üncü platforma yapılan yatırımlardan gelecek. 2’inci platforma yapılan yatırımların ise yılsonu itibariyle resesyona girmesi bekleniliyor.

Brian Karlovsky

Coğrafik dağılıma bakıldığında ICT harcamalarındaki en büyük artışın yüzde 7.1 ile gelişmekte olan pazarlardan gelmesi bekleniliyor. Gelişmiş pazarlardaki büyümenin ise yüzde 1.4 gibi mütevazı bir düzeyde kalması söz konusu. IDC Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Baş Analist Frank Gens, 3’üncü platforma yapılan yatırımların yüzde 100 büyüme ile dünya ICT harcamasının üçte birini oluşturur hale geleceğini söylüyor. “Sektör, 3’üncü platformlarda en kritik döneme giriyor artık. Bunun adı inovasyon dönemi. Önümüzdeki yıllar içinde inovasyonda ve 3’üncü platformun en tepesindeki değer yaratımında patlama bekliyoruz. Bu süreci sürükleyen yeni kor teknolojiler olacak. İnovasyonu hızlandıracak bu teknolojiler, aynı zamanda 3’üncü platformun sektörlere sunabildiklerini genişletecek” diyor.

Akıllı telefon ve tabletler

IDC’nin 2015 için bir diğer tahmini dünyada telekomünikasyon şirketlerinin kablosuz veri gelirinin 536 milyar dolara ulaşacağı yönünde. Bu rakam, yüzde 13 ile şimdiye kadarki telekom harcamaları içindeki en hızlı büyümeyi de yansıtıyor. Altyapı sağlayıcılığından birazcık fazlasını sunan şirketler olarak yaftalanmamak için operatörler, değer yaratabilecek ve yazılım geliştiricileri ağları içine dahil edebilecekleri platform ve API tabanlı servisler geliştirmeye çalışacaklar. Aynı zamanda, gelir paylaşım modeliyle OTT bulut servislerine de yanaşmanın yollarını arıyorlar.
IDC’nin 2015’te mobil cihazlar ve uygulamaların da büyüyeceği tahmininde bulunuyor. Ancak geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bir çılgınca büyüme beklenmiyor. 2015’te tüm IT harcamaları içinde yüzde 40’ı oluşturacak olan akıllı telefon ve tablet satışları toplamda 484 milyar dolara yükselecek. Bu satışlar içinde Çinli markaların ciddi bir pazar payı yakalayacağı düşünülüyor. Her ne kadar yüksek satış rakamları yakalanamamış olsa da giyilebilir teknoloji alanı için de 2015, inovasyon patlamasının yaşandığı bir yıl olabilir.
Mobil uygulama indirme sayılarında ise 2015 ile birlikte bir yavaşlama bekleniyor. Diğer yandan kurumsal uygulama geliştirme ikiye katlayacak.

İlgili Makaleler

IaaS’da hızlı artış

Bulut hizmetleri ise 18 milyar dolar düzeyindeki harcama oranı ile giderek büyüyen bulut ekosisteminde en sıcak alan olmayı sürdürecek. Bulutun ‘hizmet olarak altyapı’ (IaaS) modelinde adaptasyonunda yüzde 36 gibi bir hızlı artış bekleniliyor. Bunun bir nedenini, pazar lideri olan Amazon’un rakipleri de dahil olmak üzere her koldan saldırıya uğraması oluşturuyor.
Benzer bir şekilde ‘hizmet olarak platform’ (PaaS) sunan şirketler arasındaki rekabet de hızlı bir şekilde kızışırken, ‘hizmet olarak yazılım’ (SaaS) oyuncuları PaaS alanı ve genel bulut alanına adaptasyonlarını hızlandırıyorlar. Gens, eskiden kanlı bıçaklı olan büyük teknoloji şirketleri arasında önümüzdeki dönemde, “Pazar fırsatlarını genişletmek için Facebook’un Microsoft ve/veya IBM ile ya da Amazon’un HP ile işbirliği kurması gibi” bulut için yeni işbirliklerinin kurulacağı tahmininde bulunuyor.

Büyük veri harcaması 125 milyar dolar 

IDC’nin 2015 için beşinci tahmini büyük veri ve analitik ile ilgili. Bu alanlarda 2015’te önemli gelişmeler yaşanacağını söyleyen IDC, özellikle büyük veriyle ilgili yazılım, donanım ve hizmet harcamalarının dünyada 125 milyar dolara çıkacağı tahmininde bulunuyor.


IDC’nin 2015 için açıkladığı tahminlere göre 2015’te şirketler IaaS modeline hızlı bir entegrasyon gerçekleştirecek. Büyük veri çözümlerine yapılacak harcamaların tutarının da 125 milyar dolara ulaşması bekleniliyor.


 
Video, ses, görüntü gibi zengin medya alanında iş analitiğinin büyük veri projelerinde en önemli sürükleyicilerden birisi olması bekleniyor. Müşterilere ticari ve açık veri setlerinden katma değerli bilgi sundukları için ‘hizmet olarak veri’ (Data as a Service – DaaS) gibi büyük veri sağlayıcı zincirlerin, bulut platformları ve analitik sağlayıcıları arasındaki önemi artacak.
IDC, bilişsel/mekanik öğrenme ve Nesnelerin İnterneti (IoT) analitiğinde de önemli yeni gelişmeler yaşanmasını bekliyor. 2015’te IoT harcamalarının üçte biri, IT ve telekom sektörleri dışındaki cihazlara gömülü zekaya odaklanmış olacak.

1 2Sonraki sayfa

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu