Zyxel Türkiye Genel Müdürü Vefa Tarhan’a göre kablosuz ağ teknolojilerinde 2015 yılında en çok konuşulacak başlıklar şunlar olacak:
802.11ac bağlantıda 2015 sıçrama yılı:
Son beş yılda kablosuz ağ teknolojileri standartlarında önemli bir değişim yaşandı. 802.11a/b/g eski ağ cihazlarının yerini önce daha modern bir altyapı sunan 802.11n standardında cihazlar, sonrasında ise performansı yüksek 802.11ac standardında cihazlar aldı. Mobil cihaz kullanımının hızla artması ve multi-medya içeriklerin daha fazla üretilip tüketiliyor olması tüketicileri, performansı yüksek 802.11ac Wi-Fi cihazlarına yönlendiriyor. ABI Research araştırma şirketi 2014 yılında dünya genelinde 32 milyon 802.11ac erişim noktasının sevkiyatının gerçekleştirildiğini tahmin ediyor. ABI’nın 2019 yılı için kurumsal pazara yönelik 802.11ac standardı cihaz pazarı tahmini ise 8.1 milyar dolar. Hem son kullanıcı hem de kurumsal tarafta 802.11ac standardındaki ürünlere geçişin hızlandığını söyleyen Tarhan, 2015’in bu alanda sıçrama yılı olacağını düşünüyor.
BYOD ve güvenlik sorunsalı:
Şirketlerde “işe kendi cihazını getir” (BYOD) trendi etkisini giderek artırıyor. Ofislerdeki akıllı cihaz kullanımının hızla arttığını söyleyen Tarhan, bunun yarattığı güvenlik zafiyetlerine dikkat çekiyor. “Akıllı cihazlardan kablosuz ağlara virüs veya kötücül yazılım bulaşma riski her geçen gün artıyor. Önümüzdeki dönemde şirketlere yönelik bu tür siber saldırılar düzenlendiğine şahit olabiliriz” diyen Tarhan, güvenlik altyapılarına yapılan yatırımlarda önemli bir artış bekliyor. Bu konuda özellikle Bütünleşik Güvenlik Cihazları (UTM)dikkat çekiyor. Tarhan, Zyxel olarak 2015 için yeni UTM cihazlarının lansmanını yaptıklarını, bu cihazlardaki satış beklentilerinin yüksek olduğunu söylüyor.
Akıllı ev, gelişmiş ağ sistemi demek:
Ev aletleri ve cihazlarının internete bağlanarak akıllı hale geldiği akıllı ev konsepti, altyapıyı sunabilecek ağ sistemlerini de gerekli kılıyor. Giderek günlük hayatlarımızda karşılığını bulmaya başlayan bu konseptte ağ teknoloji sağlayıcıları operatörlerle işbirliklerini genişletiyor. Akıllı ev teknolojileriyle ilgili çalışmalar yaptıklarını söyleyen Tarhan, bu konuda operatörlerle birlikte bu yıl daha aktif hareket edeceklerini dile getiriyor.
Depolama ihtiyacı artıyor:
Kişisel bulut çözümlerinde önemli bir artış olduğunu belirten Tarhan, “Son kullanıcılar da artık büyük veriye sahip. Fotoğrafları, videoları, dijital dosyaları artık küçük depolama cihazlarına sığmıyor. Ayrıca son kullanıcı bu verilere her yerden ulaşabilmek istiyor. O nedenle NAS çözümlerine doğru bir gidiş var. Bu alandaki büyümeden memnunuz” diye konuşuyor.
Bu yazı IT PRo’nun 183. sayısında yayınlanmıştır.