Mavi yakalıların mobil cihaz ihtiyacı farklı

Ali Oktay Ortakaya Panasonic Türkiye Kurumsal Mobil Çözümler Ülke Müdürü
Ali Oktay Ortakaya
Panasonic Türkiye Kurumsal Mobil Çözümler Ülke Müdürü
Şirketlerde mobil çözümlere ihtiyacın 2015’te artarak devam edeceğini söyleyen Panasonic Türkiye Kurumsal Mobil Çözümler Ülke Müdürü Ali Oktay Ortakaya, mobil cihazların sunduğu faydaları VDC Research teknoloji analiz grubunun yaptığı araştırmadan veriler paylaşarak açıklıyor.
VDC’nin araştırmasına göre, tablet kullanan mobil işgücü üretkenlikte ortalama yüzde 40, müşteri memnuniyeti ve sadakatinde ise ortalama yüzde 30 artış sağlıyor. Öte yandan yine aynı araştırmanın sonuçlarına göre, her bir tablet hatası çalışanlara ortalama 128 dakika kaybettiriyor. Cihaz hatalarındaki her yüzde 1 oranındaki artış toplam satın alma maliyetini ortalama yüzde 5 oranında artırıyor. “Bu gerçek, tüketici tableti kullanan şirketlerin toplam satın alma maliyetlerinin yüzde 90’ını destek harcamaları için kullandığı anlamına geliyor. Öte yandan kurumlara özel/dayanıklı hale getirilmiş tablet kullanan şirketler ise destek için toplam satın alma maliyetlerinin yalnızca yüzde 62’sini harcıyor” diyen Ortakaya, iş ortamlarına uygun mobil cihazların seçilmesinin oldukça önemli olduğuna vurgu yapıyor.

Batı Avrupa’da BYOD’a karşı direnç

Cihazların iş ortamına uygunluğu BYOD konusunda da önemli. Ortakaya, BYOD trendinin tüm dünyada hızlanıyor olmakla birlikte, güvenlik nedeniyle bazı şirketlerde buna karşı direnç olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle Batı Avrupa ülkelerinde BYOD trendine karşı bir tür direnç olduğunu belirten Ortakaya, BYOD önündeki engelleri sıralamayı şöyle sürdürüyor: “BYOD bazı sektörlerde daha hızlı yaygınlaştıysa da dizüstü bilgisayarların, tabletlerin ve akıllı telefonların tüm sektörlerde, çalışan ihtiyaçlarını aynı oranda karşılayabileceğini söylemek zor. Mobil çalışmanın ağırlıklı olduğu sağlık, acil servisler, enerji, denizcilik, telekom gibi sektörlerde güvenlik ve dayanıklılık açısından yeterli olmayan kişisel tüketici cihazlarının işlevselliği de kısıtlı oluyor. Türkiye’de ise kullanıcı profiline göre kişisel cihaz kullanımı oldukça az görülüyor. Beyaz yaka kullanıcılarda şirketlerin sağladığı çeşitli MDM çözümleri ile kişisel cihazların bankacılık finans gibi sektörlerde oldukça yaygınlaşmaya başladığını görüyoruz. Fakat söz konusu olan mavi yaka saha çalışanları olduğunda farklı ve özel donanım ihtiyaçları ortaya çıkıyor. Bu nedenle de BYOD konseptinin yaygın olduğunu ve yakın gelecekte yaygınlaşacağını söylemek zorlaşıyor.”
Bu yazı IT PRO’nun 184. sayısında yayınlanmıştır.
 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu