Yapılan yeni bir araştırma, iş yerinde makine öğreniminden yararlanmanın her zaman insanın karar verme doğruluğunu geliştirdiğini ortaya koyuyor. Aynı zamanda insanların karar verirken daha fazla bilişsel çaba sarf etmesine de sebep olabileceğini gösteriyor.
Araştırmacılar, makine tabanlı tahminlerin karar sürecini ve aynı zaman insan karar vericinin sonuçlarını nasıl etkileyebileceğini ele alıyor. Bununla ilgili olarak profesyonellerin bilişsel olarak kısıtlı olduğu durumlarda bile makine kullanımı insanın iş yükünü artıracak. Bununla birlikte, karar vericilerin yüksek iş yükü yaşadığı durumlar, bu yükün bir bölümünü hafifletmek için yapay zekayı devreye soktuğunda çok mantıklı görünüyor.
Araştırmacılar makine girdisinin insan kararlarının genel doğruluğunu iyileştirmesine rağmen, yanlış pozitifler gibi hata çeşitlerinin ihtimalini de artırabildiğini ortaya koydular. Çalışma için, insan yapımı kararları makine destekli kararlarla karşılaştırarak, eğilim ve insanlar tarafından uygulanan bilişsel çaba seviyelerindeki farklılıkları belirleyebilmek için ML modeli kullanıldı. Uzmanlar, “AI teknolojilerinin çok fazla işletme tarafından hızla benimsenmesi, son zamanlarda yapay zekanın belirli görevlerde insanların yerini alabileceği endişelerini artırıyor. İnsan düşüncesiyle birlikte kullanıldığı zaman makineler insanların tamamlayıcı güçlerini önemli ölçüde artırılabilecek.” diyor.
Bunlara ek olarak araştırmacılar, bulguların profesyoneller için insanlar ve makineler arasındaki iş birliğinin değerini açıkça gösterdiğine dikkat çekiyor. Araştırmacılar, insanlar bir karar verme baskısı altındayken ihtiyaç duyulan bilişsel çaba seviyesinin arttığını söylüyor. Ayrıca, “Makineler, inanılmaz bilgi işlem güçleri ile belirli görevleri doğrulukla gerçekleştirebiliyorken, insan gücü esnek ama bilişsel kapasiteleri sebebiyle sınırlı. İnsanlar makine kullanma koşullarına karşı dikkatli olmalı ve ne zaman etkili olup ne zaman olmadığını doğru anlamalı.” diyor.