Lewandowski’nin ekibi zamanının önemli bir kısmını veri görselleştirme üzerinde harcıyor; hem Cisco verisinin özel görselleştirmesi hem de firma çapında en iyi uygulamaların tanıtımı üzerinde. Ekip “biraz daha fazla eğitimin dünyanın alevli, dönen 3D pasta çizelgelerini devre dışı bırakabileceğini” umut ediyor, diyor Lewandowski. “Günün sonunda herkesin denemek ve daha iyi iletişim kurmak için sorumluluğu var.”
Diğer taraftan veri görselleştirme profesyonelleri için nihai amaç belirli soruları yanıtlayan verileri sunmak değil, diye dikkat çekiyor Lewandowski. “Onun bir kısmı liderlerimizin daha önce hiç ifade etmedikleri soruları sorabilmelerine imkan sağlamaktır. Çünkü onlar meseleleri daha önce hiç görmedikleri bir yoldan görüyorlar,” açıklamasını yapıyor. “Eğer başarılıysak, insanlar onların daha iyi sorular sormasına imkan tanıyan mesajları görebilir ki bu da daha iyi bir strateji ve nihai olarak daha iyi bir firmaya yöneltir.”
İyi veri görselleştirme gerçek nihai iş faydalarına sahip olduğunu Cisco’da kanıtladı, diyor Lewandowski. Söz gelimi o “Lewandowski’nin piramidi” adlı bir grafik geliştirdi ki bu da “global stratejide değişikliklere ön ayak oldu.” Stratejik olarak o kadar önemli ki, aslında kendisi fazla ayrıntı vermiyor. “Temelde bir segmentasyon veya tabakalaşma modeli. Burada bir şeyi, örneğin sipariş sayısını veya müşteri adedini sayıyoruz ve ardından bunu farklı katmanlara bölümlendiriyoruz.”
Zaman içinde model yöneticilerin değişiklikleri (nelerdeki değişiklikleri, bizimle paylaşmadı) izlemesini sağlıyor ve örneğin yön düzeltme gerçekleştirmek veya gelişen bir pazarın avantajından faydalanmak üzere daha iyi bir pozisyon almak için bu değişiklikler arkasındaki faktörleri belirlemelerini sağlıyor. “Biz bunu onların daha önce hiç görmediği bir yoldan resmediyoruz; dahili paydaşların sorması gereken türden soru türlerini oldukça netleştiren bir yoldan,” şeklinde konuşuyor Lewandowski.
Wells Fargo’da kurumsal veri ve analitik ekibinin analitik yöneticilerinden olan Dana Zuber, altı yıl önce bankaya katılana dek veri görselleştirmeye aşina olmadığını söylüyor, her ne kadar 12 yıllık kariyeri boyunca çeşitli işlerde verileri analiz etmiş olsa da. Banka onu veri görselleştirme üzerine şirket içi eğitim programlarıyla birlikte dışarıdaki seminerlere de gönderdi. Bunlardan biri Tufte’nindi. “Bunun öncesinde veri görselleştirme etrafında bir disiplin olduğunu bilmiyordum,” şeklinde konuşuyor.