Netaş ve Kanadalı yatırımcı Sir Terrence H. Matthews’un şirketi Wesley Clover arasında yapılan işbirliği kapsamında, TRPE Capital yönetiminde, erken evre şirketlere ve girişimcilere yatırım yapmayı, katma değeri yüksek teknoloji projelerini desteklemeyi amaçlayan Netaş Wesley Clover Teknoloji Fonu kuruldu.
Netaş CEO’su C. Müjdat Altay, fonla amaçlarının sadece gençlere yeni teknoloji geliştirme imkânı vermek değil; mentorluk, dünyaya açılma fırsatı ve uzak hedeflere erişebilecekleri bir platform yaratmak olduğunu belirtti. Altay, “Başarılı firmaları ülkemize kazandıran Netaş Wesley Clover Teknoloji Fonu, Türkiye için yepyeni bir yöntem. Biz öncelikle, geleceğin teknolojilerini yaratma arzusuyla dolu gençleri çok özel ve sitematik bir yaklaşımla aramıza alıyoruz, onları Türkiye’de ve Netaş’ta ön eğitimden geçirip hazırlıyoruz. Bu adımı gençlerimizin Kanada’ya gitmesi ve bizzat Terry Matthews’un evinde kalarak Kanada kökenli ‘Start-up’ları tanıma süreci takip ediyor. Ardından, onlar küresel trendlere de bakarak çalışacakları konuyu seçip, yeniliklerle dolu kendi dünyalarına yelken açıyorlar.” dedi.
‘Türkiye’deki gençlere yatırım yapmaya devam edeceğiz’
İlk şirketi olan Mitel’i 4 bin dolar sermayeyle kuran ve şu an toplam değeri milyarlarca doları bulan 100’den fazla teknoloji şirketinin sahibi Wesley Clover Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sir Terry Matthews da toplantıda söz aldı. Türkiye’de kurulan Netaş Wesley Clover Teknoloji Fonu’nun gelişmekte olan ülkelerdeki “erken evre teknoloji girişim fonları”na örnek olduğunu, özellikle doğru yönetim metodlarını ve inovatif iş modellerini uygulayarak hızlı ticarileşmeyle, rakiplerinden farklılaştığını söyledi. Dünyanın pek çok ülkesinde girişimci genç mühendislerle bir araya geldiğini ancak eğitimli, çalışkan ve başarma tutkusu olan Türk gençlerinden çok etkilendiğini belirten Matthews, “Vakit kaybetmekten hiç hoşlanmam. Dolayısıyla Türkiye’ye gelmekle ve bu gençlere yatırım yapmakla vakit kaybetmediğimden oldukça eminim. Bundan sonra da Türkiye’ye gelmeye devam edeceğim’ dedi.
Toplantıda, Türkiye’deki girişim sermayesi ve risk sermayesi ekosistemi hakkında bilgi veren TRPE Capital Yönetici Ortağı Memet Yazıcı ise fon toplama sürecinin yanı sıra; toplanan fonun nasıl yönetildiğinin ve yapılan yatırımların performansının doğru takip edilip değerlendirilmesinin, başarıya ulaşmadaki önemine dikkat çekti.
Netaş Wesley Clover Yönetici Ortağı Tolga Güreş, fonun fikirlere değil insana yatırım yapan modeliyle farklılaştığına dikkat çekerek, yatırım yapılan girişimcilerin seçimi ve fona katılma süreci hakkında bilgi verdi. Güreş ayrıca, fonun yatırım yaptığı 5 şirket arasında yer alan Twentify ve Pisano’yu davetlilere tanıttı.
1,5 yılda 50 bin kullanıcıya ulaştılar
Fonun yatırım yaptığı şirketlerden Twentify’ın Kurucu Ortağı İlker İnanç hayata geçirdikleri “Bounty” projesini tanıtan bir sunum yaptı. İnanç, sahadan veri toplayan firmalarla, bu veriyi onlar adına toplayacak akıllı telefon kullanıcılarını bir araya getiren, mobil kitlekaynak platformu Bounty uygulaması sayesinde, saha işlerini nasıl daha hızlı, kapsamlı ve daha düşük maliyetle gerçekleştirdiklerini anlattı. Akıllı telefon kullanıcılarının hizmetleri karşılığında ciddi anlamda bir gelir de elde edebildiği uygulama, bir şirketin herhangi bir saha araştırmasını, üç hafta yerine iki günde tamamlamasına olanak tanıyor. Şu an 35’in üzerinde müşteriye hizmet veren Bounty, 50 bin kullanıcıya ulaşmış durumda.
Pisano’nun Kurucu Ortağı Özkan Aykut Demir ise şirketle aynı ismi taşıyan, web tabanlı müşteri etkileşim platformu Pisano hakkında konuklara bilgi verdi. Demir, sunduğu platform sayesinde problemlere anında çözüm üretme imkânı sağlayan Pisano’nun, işletmelerde hizmet kalitesinin sürekli denetlenmesine, müşteri memnuniyetinin ve marka değerinin artırılmasına yardımcı olduğunu vurguladı. Pisano ise 5 farklı sektörle başladığı hizmet uygulamasını, şu an 10 farklı sektörde devam ettiriyor.