Evrenin anlaşılmasına önemli bir katkı sağlayan galaksi oluşumu simülasyonlarında araştırmacılar, erken disk galaksi oluşumunu ve “kayıp uydu sorununu” çözerek büyük bir ilerleme kaydettiler.
Galaksilerin Büyük Patlama’dan 13,8 milyar yıl önce günümüze kadar nasıl oluştuğunu simüle etmek için astronomlar süper bilgisayarlar kullanabilirler. Ancak bu simülasyonlarda birçok hata kaynağı vardır. Lund Üniversitesi’nden araştırmacıların öncülüğünde, sekiz yıl boyunca yüz milyon bilgisayar saati harcayarak bu hataları düzeltmeye çalışan uluslararası bir araştırma ekibi var.
Astrofizik araştırmacısı Santi Roca-Fàbrega, “Galaksi oluşumu teorisine ilerleme kaydetmek için, farklı simülasyonlardan ve kodlardan elde edilen sonuçları ve verileri karşılaştırmak çok önemlidir. Biz de bunu, dünyanın en iyi galaksi simülatörlerinin arkasındaki rekabetçi kod gruplarını bir araya getirerek bir tür süper karşılaştırma yaptık.” diyor.
Bu işbirliği, CosmoRun simülasyonları olarak bilinen, The Astrophysical Journal’da yayınlanan üç makale ile sonuçlandı. Bu makalelerde, araştırmacılar Samanyolu ile aynı kütleye sahip bir galaksinin oluşumunu analiz ettiler. Simülasyon, evrendeki ilk yıldızların ürettiği morötesi arka plan ışıması, gazın soğuması ve ısınması ve yıldız oluşumu süreci gibi aynı astrofiziksel varsayımlara dayanıyor.
Yeni sonuçlar, araştırmacılara Samanyolu gibi disk galaksilerin evrenin tarihinin çok erken bir döneminde oluştuğunu, James Webb Teleskobu’nun gözlemleriyle uyumlu olduğunu sonucuna varmalarını sağladı. Ayrıca, daha büyük galaksilerin yörüngesinde dönen uydu galaksilerin sayısını, gözlemlerle tutarlı hale getirmenin bir yolunu buldular ve topluluk tarafından iyi bilinen ve “kayıp uydu sorunu” olarak adlandırılan bir problemi çözdüler. Ek olarak, ekip, galaksileri çevreleyen gazın, yıldızların sayısı ve dağılımından ziyade, gerçekçi simülasyonlar için anahtar olduğunu ortaya çıkardı.