Gökbilimciler Güneş’ten yayılan şaşırtıcı radyo sinyallerini keşfediyor!

Bu keşif, kendi yıldızımızı ve benzer radyo emisyonları üreten uzak yıldızların davranışlarını daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir.

Gökbilimciler, Güneş’ten gelen ve Dünya’nın kutup ışıklarıyla benzerlik gösteren kalıcı radyo patlamalarını tespit etti. Bu buluş, güneş ve yıldız olayları üzerine yapılan araştırmalarda yeni yollar açıyor. NASA tarafından finanse edilen bir bilim insanları ekibi, Güneş’ten gelen kuzey ve güney ışıklarıyla ilişkilendirilen uzun süreli radyo sinyallerini keşfetti. Bir güneş lekesinin yaklaşık 40.000 kilometre üzerinde tespit edilen bu radyo patlamaları, daha önce sadece gezegenlerde ve diğer yıldızlarda gözlemlenmişti.

Yeni bulgular, Güneş’in sıkça yaydığı kısa radyo patlamalarının aksine, bir haftadan fazla süren bu radyo patlamalarının, dalga boylarındaki yoğunlukları (spektrumları) ve polarizasyonları (radyo dalgalarının açısı veya yönü) gibi diğer özellikleriyle, Dünya’nın kutup bölgelerinde ve auroralarla ilişkili diğer gezegenlerde üretilen radyo emisyonlarına çok daha benzediğini ortaya koyuyor.

Bilim insanları, NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi tarafından 11 Nisan 2016'da çekilen bu Güneş görüntüsünde sol üstte görülen büyük, karanlık güneş lekesinin üzerinde aurora benzeri radyo patlamaları tespit etti
Bilim insanları, NASA’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi tarafından 11 Nisan 2016’da çekilen bu Güneş görüntüsünde sol üstte görülen büyük, karanlık güneş lekesinin üzerinde aurora benzeri radyo patlamaları tespit etti

Dünya’da (ve Jüpiter ve Satürn gibi diğer gezegenlerde) auroralar, güneş parçacıklarının gezegenin manyetik alanına yakalanıp kutuplara doğru çekildiği ve manyetik alan çizgilerinin birleştiği yerlerde yoğun radyo emisyonları ürettiği zaman gece gökyüzünde parıldar. Bu parçacıklar, kutuplara doğru hızlandıkça, birkaç yüz kilohertz civarında frekanslarda yoğun radyo emisyonları üretir ve ardından atmosferdeki atomlara çarparak, auroralar olarak bilinen ışık yaymalarına neden olur.

Yu ve ekibinin analizi, güneş lekesi üzerindeki radyo patlamalarının muhtemelen benzer bir şekilde üretildiğini (enerjik elektronların bir güneş lekesi üzerindeki birleşen manyetik alanlar tarafından tuzağa düşürülüp hızlandırıldığını) öne sürüyor.

Bu keşif, kendi yıldızımızı ve benzer radyo emisyonları üreten uzak yıldızların davranışlarını daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir. Ayrıca, Güneş’ten gelen bu radyo patlamalarının, Güneş Sistemi’nin manyetik yapısını ve Güneş’in manyetik alanının nasıl değiştiğini anlamak için de yeni fırsatlar sunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu