Gaz ve tozdan oluşan disklerde doğan gezegenlerin hızla nasıl oluştuğunu anlamak için James Webb Uzay Teleskobu’ndan yeni gözlemler var. Bu diskler, merkezinde bulunan bir protostar etrafında dönen gaz ve toz diskleridir. Bu disklerin birkaç düzine örneği görüntülense de, şimdiye kadar sadece iki gezegen oluşma aşamasında yakalanmıştır.
Şimdi, astronomlar James Webb Uzay Teleskobu’nun güçlü enstrümanlarını protoplanet disklerine yönlendirerek gezegenlerin nasıl oluştuğuna dair erken ipuçları arıyorlar ve bu gezegenlerin doğdukları diski nasıl etkilediğini anlamaya çalışıyorlar.
Michigan Üniversitesi öncülüğündeki bir araştırma ekibi, JWST’yi SAO 206462 adlı bir protostar’ın çevresindeki bir diske yönlendirdi. Araştırmacılar, bu diskte oluşmakta olan bir gezegen adayı bulmuş olabilirler, ancak bekledikleri gezegeni bulamadılar.
U-M astronomu Gabriele Cugno, “Birkaç simülasyon, gezegenin diskin içinde, büyük, sıcak ve parlak olması gerektiğini gösteriyor. Ancak biz bunu bulamadık. Bu, ya gezegenin düşündüğümüzden çok daha soğuk olması demektir ya da onu görmemizi engelleyen bazı materyallerle örtülüdür” dedi. “Bulduğumuz şey farklı bir gezegen adayı, ancak yüzde 100 kesinlikle bir gezegen mi yoksa görüntümüzü kirleten soluk bir arka plan yıldızı veya galaksi mi olduğunu söyleyemeyiz. Gelecekteki gözlemler bize tam olarak neye baktığımızı anlamamıza yardımcı olacak.”
Astronomlar daha önce bu diski Hubble Uzay Teleskobu, Subaru Teleskobu, Çok Büyük Teleskop ve ALMA ile gözlemlemişlerdi. Bu gözlemler, bir gezegen tarafından başlatılan iki güçlü spiral içeren bir diski göstermektedir. U-M ekibinin beklediği gezegen, hidrojen ve helyumdan oluşan, kendi güneş sistemimizdeki Jüpiter’e benzer bir tür olan bir gaz devi gezegendi.
Bir Yorum