Yeni keşif: Titan’da uzaylı arayışı!

Karbon temelli katı parçacıklar, Titan’ın bulutlu atmosferinin altında ovalar, labirentler ve kumullar oluşturuyor.

Satürn’ün en büyük uydusu olan Titan, güneş sisteminde sürekli sıvı halde su bulunan nadir gök cisimlerinden biri. Buzla kaplı kabuğunun altında 170 kilometreye kadar uzanan bir okyanus gizli. Bu da Titan’ı, yaşamın oluşabilmesi için gerekli olan suyun varlığı açısından potansiyel bir aday yapıyor.

Ancak yaşam için su tek başına yeterli değil. Daha karmaşık bir biyokimya için başka bileşenlere de ihtiyaç var. Şimdiye kadar sadece Dünya, yaşam için gerekli olan tüm malzemeleri yeterli miktarda sağlayabilen bir gezegen oldu. Titan ise metan zengini atmosferinde bol miktarda organik molekül üretiyor. Hatta bu karbon temelli katı parçacıklar, Titan’ın bulutlu atmosferinin altında ovalar, labirentler ve kumullar oluşturuyor.

Yeni Keşif: Titan'da Uzaylı Arayışı!
Yeni Keşif: Titan’da Uzaylı Arayışı!

Fakat bu moleküllerin, yaşam kimyasının ortaya çıkabilmesi için buzlu kabuktan geçip yeraltı okyanusuna ulaşması gerekiyor. Western Ontario Üniversitesi’nden astrobiyolog Catherine Neish ve ekibi, bu moleküllerin Titan’ın ortamları arasındaki akışını, etki alanı olarak adlandırılan kraterleri bir itici güç olarak kullanarak tahmin ettiler. Bu kraterlerde, karbon temelli moleküller sıvı su ile karışıyor. Ardından kalın buzlu kabuktan geçerek devasa okyanusa sızıyor.

Gezegenlerde yaşam için su olması yeterli mi?

Araştırmacılar, kuyruklu yıldız çarpmalarının oranının, en fazla bir yılda bir fil ağırlığındaki organik molekülü (yaklaşık 7.500 kilogram glisin) okyanusa aktarabileceğini buldular. Neish, “Yılda bir fil kadar glisin, Dünya’nın okyanuslarının 12 katı hacmindeki bir okyanusta yaşamı sürdürmek için yeterli değil” diyor. “Geçmişte, insanlar genellikle suyun yaşam anlamına geldiğini varsaydılar. Ancak yaşam için diğer elementlere, özellikle de karbona ihtiyaç duyduğu gerçeğini göz ardı ettiler.”

Titan

Ne yazık ki, hesaplamalar Titan’ın, serbest akışlı bir karbon döngüsü olmadığı için çorak kaldığını gösteriyor. Neish, “Bu çalışma, gezegenin yüzeyindeki karbonun, yeraltı okyanusuna aktarılmasının çok zor olduğunu gösteriyor. Yani temel olarak, yaşam için gerekli olan suyu ve karbonu aynı yerde bulmak çok zor” diyor. Titan’ın içinden ne kadar karbon kaynağı sağlanabileceğini bilmediğimiz için, bu hayati elementin varlığı, Jüpiter’in uyduları Europa ve Ganymede gibi buzlu komşularına göre Titan’ı yaşam bulma konusunda daha adil bir bahis haline getirmişti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu