2015’de bunları konuşacağız

Yılın son günlerini yaşarken teknoloji adına birbirinden güzel etkinlikler ardı ardına gerçekleşiyor. Bu hafta gerçekleşen Intel Teknoloji Zirvesi bize geleceğin teknolojilerinde gezinmek için bir fırsat oldu.

Teknoloji zirvesi gibi etkinlikler sunumu yapılan teknolojilerin kimisi orta ve uzun vadeli gelişimler olsa bile, yakın zamanda karşımıza gelecek, hayatımızı değiştirecek olan birçok yeni teknoloji var. 2014 yılında bunların birçoğuna şahit olduk. Mesela 3 boyutlu yazıcılar artık AVM’lerde bile karşımıza çıkmaya başladılar. Çok konuşulan bulut teknolojileri kurumsal BT operasyonlarının bir gerçeği haline geldi. Ya da tüketici ürünleri artık işletmelerde çok daha fazla kullanılmaya başlandı.

2015 yılına hızlıca göz atacak olursak yine birkaç yıldır konuştuğumuz başlıkların artık gerçek hayatta yansımalarını çok daha fazla görmeye başlayacağımızı şimdiden ön görebiliriz. Bunların başında makinalar arası iletişim ve bir yan kırılımı olan nesnelerin interneti geliyor. Akıllı cihazlar dört bir yanımızı sarmaya başladı. Kahve içtiğimiz kupadan, kapı zilimize, restoranlardaki masalara kadar her şey akıllanıyor. Tüketiciler artık yalnızca cep telefonu ve tablet değil, daha birçok cihazını internete bağlama ihtiyacı hissediyor. İşletmeler ise M2M sayesinde uzaktaki cihazlardan, araçlardan veya mekânlardan anlık olarak bilgi alabiliyorlar.

İlgili Makaleler

2015’de konuşacağımız bir diğer önemli teknoloji kuşkusuz sanal gerçeklik cihazları olacak. Oculus tarzı ürünlerin hem eğlence sektöründe hem de iş dünyasında çok daha yaygın olarak kullanıldığını görebileceksiniz. Örneğin bir emlak ofisine gittiğinizde sanal gerçeklik gözlüğü sayesinde satın almayı düşündüğünüz evleri hepsini oturduğunuz yerde gezebilirsiniz. Eğitim, mühendislik, sağlık ve daha birçok sektörde bu alanda yaygın uygulamaları görmeye başlayacağız.

Yazılımcı yetiştirmek, gençlere programcılık öğretmek 2015’in ana gündem konulardan bir diğeri olacak. Geçen hafta Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen ile Türkiye’de yürütülen “Hour Of Code” etkinliğinin detaylarını görüştük. ABD başta olmak üzere tüm gelişmiş ülkelerde çocukların kod yazabilmeleri için farklı çalışmalar yapılıyor. Türkiye’de Microsoft öncülüğünde gerçekleştirilen bu program sayesinde 8-13 yaş arası çocuklar kod yazma deneyimine sahip olacaklar. 2015’de muhakkak ülke stratejimiz arasında bulunması gereken bu konuya Microsoft Türkiye’nin öncülük etmesi elbette sevindirici ancak tüm bilişim sektörü paydaşlarının çok daha fazla ilgi göstermesi gerekiyor.

Internet Ucuzlayacak (mı?)

2015’in Türkiye açısında iki önemli gündemi olacak. Birincisi 4G’nin gelip gelmeyeceği. Diğeri ise Internet servis sağlayıcılar arasındaki rekabetin artması için var olan bakır ve fiber şebeke kullanım fiyatlarının dengelenmesi. BTK’nin yürüttüğü yeni çalışma ile birlikte var olan şebekenin kullanımında tüketicinin lehine bir fiyatlandırma politikası gelmesi söz konusu. Bu iki alandaki gelişmeler de umuyoruz tüketicinin internet erişimine çok daha hızlı ve ucuza kavuşmasının yolunu açar. Önümüzdeki hafta bu konuyu daha derinlemesine anlatıyor olacağız.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu