İnternetin iş yaşamına kattığı en büyük fayda girişimciliği çok daha demokratikleştirmiş olması.
Son 10 yılın dev küresel şirketlerinin neredeyse tamamı, çok küçük sermayeler ile kurulmuş, başarılarından ötürü yatırım sermayeleri almış genç girişimcilerin ürünüdür. Google, Facebook, Twitter, YouTube gibi birçoğunuzun tanıdığı şirketler bir yana, e-ticaret, hizmet, eğlence, mobil uygulama ve daha birçok alanda milyar dolarlar ile el değiştiren, dijital ekonominin kalbini elinde tutan şirketler genç girişimcilerin yok denecek kadar az sermayeleri ancak ondan çok daha pahalı fikirleri sayesinde hayat buldular.
100 yaşını aşmış şirketlerin öykülerinin neredeyse hiçbirinde buna rastlamazsınız. Onların hikayeleri sabırla biriktirilen kuruşları, küçük dükkanların, ticarethanelerin ya da üretim tesislerinin nasıl yavaş yavaş büyüdüğünü anlatır. Birkaç ay içerisinde tüm dünyayı kasıp kavuran, sonra da birkaç yüz milyon dolarlık satılan bir mobil oyunu geliştiren 18’li yaşlardaki iki kafadarın hikayesi var günümüzün şirket hikayelerinde. Kısa, birkaç kelimelik bir öykü… yaptık, tuttu, çok zengin olduk. Bu kadar.
Elbette tüm bu başarıların haricinde, nice başarısızlıklar, sonu hüsranla sonuçlanan hikayeler vardır ve olmaya devam edecek. Ancak hiçbir ortam, hiçbir zaman dilimi, hiçbir olay veya teknoloji şu ana kadar internet kadar fırsat yaratıcı ve kolaylaştırıcı olmamıştı.
İnternet şimdi yepyeni bir başka değişimin, iş yaşamındaki dönüşümün fırsatını yaratıyor. Yeni nesil çalışma modeli ile ofisler ortadan kalkarken, herkes her işletmenin bir çalışanı olabiliyor. İşletmeler aradıkları insan kaynağına, servise veya hizmete ulaşmak için yalnızca interneti kullanmaları yeterli. İşletmeniz için yeni bir mobil uygulamaya mı ihtiyacınız var; dünyanın öbür ucundan bir yazılım geliştirici ile anlaşabilirsiniz. Şoförden, elektrikçiye, metin yazarından, grafik tasarımcıya, uzman bir mühendise ya da bir doktora kadar her profesyonellikte kişiler size hizmet vermek için hazırlar. Ve internet bu kişilere çok daha kolay bir şekilde ulaşabilmenize imkan tanıyor.
Bunu ihtiyacı gören kimi girişimciler için ise bu bakir alan yepyeni milyon dolarlık şirketlerin kuruluşuna sebep oluyor. CraigList gibi devasa ilan sistemlerinin haricinde, Managedbyq gibi yalnızca belirli bir profesyonelliğe uzmanlaşmış siteler de doğuyor. Ofisiniz için bir günlüğüne güvenlik, ya da temizlik mi lazım, Managedbyq size yardımcı oluyor. Market alışverişlerinizi yaptıracak birileri mi lazım, Instacart gibi siteler bu hizmeti veriyor. Ücretsiz ve ucuz bir ulaşım yolu mu arıyorsunuz, Lyft servisinden bir şoför talep edebiliyorsunuz. ABD’de yeni olgunlaşan bu kavram ile hem kurumlar hem de bireyler için profesyonel servislere kısa zaman dilimli olarak ulaşabilmek çok kolaylaşıyor. Personel tutmak, uzun süreli sözleşme yapmak ve bunun bürokratik işlemleri ile uğraşmak zorunda değilsiniz. Tüm bu servisler boş zamanı olan, ek gelir sağlamak isteyen binlerce kişiye de ikinci bir gelir kaynağı olabiliyor. İnternet herkesi patron ve aynı zamanda herkesi çalışan yapıyor.
24