ATM’lerin yaşantımıza girdiği günleri dün gibi hatırlıyorsunuzdur. Banka kartlarının ortalığı sardığı ve bol reklamlı 90’larda yalnızca bakiyemizi görüp, para çekebiliyorduk. Teknoloji hızla gelişirken para ile olan ilişkimiz de hızla azalmaya başladı.
ATM’ler, kredi kartları ve nihayet internet bankacılığı ile birlikte artık kâğıt parayı nadiren görür hale geldik. Artık dijital paranın devrini yaşıyoruz.
Amerika’da bundan 10 yıl önce yapılan araştırmaya göre çocuklar paranın ATM’lerde yetiştiğini, ihtiyacınız olduğunda çekebildiğinizi söylemişler. Şimdinin çocukları artık ATM’leri de görmüyor. Onlara göre para, hesaptaki birkaç rakamdan, ya da kredi kartı limitinden ibaret.
Tüm bu dijital değişim bir dizi sosyal farklılığı da beraberinde getiriyor. Örneğin yeni neslin fiziksel para ile olan temasının hızla azalmaya başlaması, tasarruflu yaşamı da olumsuz etkilemeye başlıyor. Gençler dijital dünyada dönen bu alışveriş ve para akışına kendilerini çok kaptırmış durumdalar. Nasıl olmasınlar ki? Bankada sıraya girip yapabildiğiniz ve muhtemelen birkaç gün sürebilen para transfer işlemleri artık internet üzerinden birkaç saniyede yapılabiliyor. PayPal gibi servisler sayesinde e-postanızı kullanarak beğendiğiniz kıyafeti ya da müziği satın alabiliyorsunuz. Yeni neslin ihtiyaçlarını bunlar da kesmemiş olacak ki, sosyal ağ devleri paranın daha akıcı olmasına katkı sağlamaya başladılar. Facebook Messenger ya da SnapChat’in Snapcash uygulaması üzerinden arkadaşlarınıza ya da takipçilerinize para göndermeniz artık mümkün. Yani bir yandan sohbet ederken, bir yandan aldığınız hizmet için küçük bir bağış gönderebilir, ya da arkadaşınıza borcunuzu ödeyebilirsiniz.
Tüm bu hızlı para transferi furyasını daha da hızlandıracak bir başka şey ise giyilebilir teknolojiler olacak. Apple ve Android saatler ile birlikte gelen ödeme seçenekleri sayesinde yalnızca bileğinizi uzatarak ödeme yapabileceksiniz. Çok bilimkurgu filmi gibi gelmesine rağmen şu anda özellikle ABD’de Apple Pay servisleri çok hızlı bir şekilde yayılıyor.
Babalarımızın özenle cüzdanına yerleştirdiği, anneler saklayarak biriktirdiği, paranın gerçek ve değerli olduğu dönemler artık geride kaldı. Dijitalleşen dünyada artık Lidyalıların icadına yer yok. Bir sonraki aşamada dövizin de önemsizleştiği, artık herkesin tek bir para birimi üzerinden ticaretini yürüttüğü bir dünya bizi bekliyor.