Uzun yıllar boyunca bulut, işletmelerin çalışma şeklini değiştirecek en büyük yenilik olarak lanse edildi. 2021’de ise bu söylem eyleme dönüştü. Öte yandan, pandemi de her sektörü bulutu benimsemeye zorladı çünkü süreçlerin devamlılığı için başka seçenek yoktu. Her işletme, yeni çalışma yöntemlerini desteklemek ve gelecek için dayanıklılık oluşturmak için bulut yolculuğunu hızlandırdı. Her ne kadar büyük ilerleme kaydetmiş olsalar da yolculuk henüz bitmedi.
Bulut tek seferde yapılan bir proje değildir. Sürekli bir bağlılıktır, tıpkı bir dil öğrenmek gibi… Örneğin, farklı bir ülkeye yerleşen birisi, o ülkenin birkaç kelime öbeğini öğrenip yaşamını sürdüremez. Gerçekten yaşamak için dile hakimiyetlerini geliştirmeye devam etmeleri gerekir. Bulutta uzmanlaşmak da tam olarak bunun gibidir: İşletmelerin odak noktasını geçişten modernleştirmeye yöneltmesi esastır. Buradan yola çıkarak, rekabette geride kalmamaları için şirketler, 2022’de öne çıkacak şu bulut trendlerini takip etmeli:
Trend 1: Çoklu bulut
BT sistemlerini tamamen genel bulutta çalıştıran şirketlerin sayısı azdır. Hibrit veya çoklu bulut modelleri çoğunlukla, çeşitli genel bulut ve özel bulut ortamlarının yanı sıra, klasik şirket içi veri merkezleri ve uç altyapı ile birlikte kullanılır. Bu nedenle merkezi, verimli ve yasal gerekliliklere uygun olarak, tüm durumlarda yönetebilmek için çoklu buluta tek tip kontrol ve izleme mekanizmaları oluşturan “yama” 2022’nin en önemli konularından birisi olacak.
Trend 2: “Yerel bulut” için konteyner teknolojisi
Yerel bulut yaklaşımına giden yolda, konteynerler ve bir konteyner yönetim altyapısı kurmak ve işletmek adına bir strateji belirlemek önem kazanıyor. Konteynerler hem klasik monolitik uygulamaların işlevlerinin adım adım taşınmasında hem de örneğin, IoT senaryoları gibi uç cihazlarda uygulama parçalarının devreye alınmasında rol oynar. Olgunlaşmış bir teknoloji olarak konteynerler, 2022’de şirketlerin BT altyapılarına güçlü bir şekilde yerleşecek. Örneğin, konteyner teknolojisi ile bağlı uç cihazlara erişmek, daha şeffaf süreçler yaratacak ve dijital üretime doğru önemli bir adım olacak.
Trend 3: Bulutta yapay zeka ve makine öğrenimi tabanlı analitik
Şirketler, süreçlerini sağlam temellere dayanan stratejik kararlarla optimize etmek ve otomatikleştirmek için bulut tabanlı analitiklere daha da fazla güvenecek; çünkü yapay zeka ve makine öğrenimini kullanan algoritmalar, değerli bilgileri gün ışığına çıkarır. Burada da bulut bilişim, hiper ölçekleyicilerin ilgili veri gölü hizmetleriyle bağlantılı olarak, özellikle dijital üretim alanında, çoğu durumda klasik şirket içi ortamların yeteneklerini aşan geniş kapsamlı olanaklar sunacak.
Trend 4: Sürdürülebilirlik ve yeşil BT
Bilgi işlem gücü ihtiyacı ve buna bağlı enerji tüketimi sürekli artıyor. Buluta geçiş ise BT kaynaklarının daha verimli, talep odaklı kullanımı, donanımda tasarruf ve hiper ölçekleyicilerden enerji açısından verimli veri merkezlerinin kullanılması anlamına geliyor. CO2 nötr olarak işletilen sunucular ve tamamen yenilenebilir enerjilerle sunulan bulut hizmeti hem işletmeler hem de çevre için avantajlar sağlıyor. Bu nedenle, bilişimde sürdürülebilirlik konusu şirketlerin gündeminde üst sıralarda yer alacak.
Trend 5: Yönetilen bulut güvenliği
Şirket veri merkezlerine yönelik fidye yazılımı saldırılarındaki artış, giderek daha fazla BT yöneticisini buluttaki olağanüstü durum kurtarma mekanizmalarını kullanarak iş açısından kritik verilerini korumaya sevk edecek. Ancak bu durum, özellikle hibrit ve çoklu bulut ortamlarında genellikle çok karmaşık bir durumdur. Kurumların kendi Güvenlik Operasyonları Merkezi’ni (SOC) kurmasının bir alternatifi olarak 2022’deki eğilim, profesyonel güvenlik operasyonlarının bir parçası olarak yönetilen bulut güvenliğinde, uygun kapasitelere ve kanıtlanmış uzmanlığa sahip deneyimli hizmet sağlayıcılarının bu faaliyetleri dış kaynak olarak sunmasına doğru artacak.
2022 yılında dijital, verimli bir şirket olmak ve bulut teknolojisinden tam fayda sağlamak istiyorsanız, Cloudbee’nin kubernetes bulut çözümlerini uzmanlarından dinleyin ve demo talep edin.