Daha güvenli, daha güvenilir, daha temiz
Veri merkezleri, dijital dönüşümü ve içerdikleri enerji tüketen bulut dağıtımlarını desteklemek için elden geçirilmekte, yenilenmekte ve modernize edilmektedir.
Yapay zeka, enerji tasarrufu noktasında hem maliyet hem de çevresel sorunları ele alarak bu revizyonun önemli bir parçası olmuş ve veri merkezleri için en önemli husus haline gelmiştir. Veri merkezlerinin daha enerji verimli ve daha güvenli ve daha güvenilir olmasını sağlamak için Yapay Zeka çözümleri kullanılmaktadır.
Tıpkı yüksek performanslı bilgi işlemdeki küresel talep gibi, veri trafiği hacmindeki artış da herhangi bir azalma belirtisi göstermiyor. Yüksek yoğunluklu sunucularda artış, grafik işlem birimlerinin kullanımı ve özel Yapay Zeka işleme yongaları da bu sürece eşlik eder ve bunların hepsi geleneksel CPU’lardan önemli ölçüde daha fazla ısı üretir. Bu, veri merkezlerinin ürettikleri ısıyı dağıtmak için daha fazla güce ihtiyaç duymasına neden olur. Bu nedenle, ısı dağılımı ve enerji yönetiminin veri merkezi endüstrisi için hayati bir konu haline gelmesi şaşırtıcı değildir.
Bir veri merkezinin güç kullanım etkinliği veya PUE, enerji verimliliğini değerlendirmek için önemli bir gösterge olarak görülmektedir. Veri merkezi daha az verimli hale geldikçe PUE değeri artar. Huawei’nin Ulanqab’daki bulut veri merkezi, örneğin, 1.15 kadar düşük bir yıllık PUEye ulaşmakta ve yeşil veri merkezlerinin nasıl inşa edilmesi gerektiğine iyi bir örnek olarak görülüyor.
Huawei, veri merkezi altyapısı için iCooling akıllı termal yönetim çözümünü geliştirmek ve enerji tüketimi sorununu çözmek için makine öğreniminden yararlandı. iCooling sistemi, geçmiş verileri analiz etmek ve enerji tüketimini etkileyen temel faktörleri tanımlamak ve PUE tahmini oluşturmak için derin öğrenmeyi kullanır. Daha sonra bir optimizasyon algoritması çeşitli kontrol sistemlerine iletilen ideal parametreleri belirler.
Huawei’nin Kuzey Çin’deki bulut Veri Merkezi Langfang’da, iCooling kullanımı, daha önce olduğundan yüzde sekiz daha düşük bir PUE ile sonuçlandı ve bu da yıllık güç maliyetlerinde büyük bir tasarruf anlamına gelmektedir. Ve Ningxia’daki bir Çin mobil veri merkezinde, iCooling teknolojisinin kullanımı, veri merkezinin toplam enerji tüketimini yüzde 3.2 oranında azalttı ve yılda 400.000 kWh’den fazla elektrik tasarrufu sağladı. Huawei’ye göre, veri merkezi yükleri arttıkça ve Yapay Zeka öğrenme yeteneği geliştikçe, veri merkezinde her yıl altı milyon kWh elektrik tasarrufu sağlanacak ki bu da yaklaşık üç milyon kilogram karbondioksit emisyonunun azaltılmasına eşdeğerdir
Gelişmiş güç yönetimi, yapay zekanın veri merkezi endüstrisi için değerinin çarpıcı bir örneği olsa da, yapay zeka, veri merkezlerinin yönetiminde başka şekillerde son derece değerli olduğunu kanıtlamaktadır. Veri merkezlerinin güvenliğini ve güvenilirliğini artırmak için kullanılır.
Yapay zekanın piyasaya sürülmesinden önce, arıza tespiti, arızalı bileşeni izole ederek her durum için ayrı ayrı ele alınıyordu. Güç kaynağı ve dağıtım sistemlerinden bilgi toplayarak, Yapay Zeka yaklaşmakta olan cihaz ve bileşen arızasını tahmin edebilir, operasyon ve bakım personelini uyarabilir ve karar vermeye yardımcı olmak için ek bilgi sağlayabilir.
Örneğin, Huawei’nin iPower akıllı güç kaynağı ve dağıtım teknolojisi, arızaları tespit edebilir ve izole edebilir ve daha sonra bir saniyenin altındaki hızlarda geri yükleyebilir, veri merkezinin güç altyapısının güvenilirliğini artırabilir ve yangın riskini azaltabilir. iPower ayrıca pil ömrünü ve sağlığını doğru bir şekilde tahmin eder ve herhangi bir arıza meydana gelmeden önce önleyici bakım imkanı sağlar.
Yapay zeka, veri merkezinde tekrarlayan çalışmaları azaltmak ve diğer metotlarla kolayca göz ardı edilebilecek parçalanmış kaynakları izlemek ve yönetmek için de kullanılabilir. Huawei’nin iManager veri merkezi altyapı yönetim sistemi, kullanımı optimize etmek adına enerji, soğutma ve alanı yönetmek için akıllı donanım ve IoT sensörleri kullanır ve Yapay Zeka, varlıkların dağılımını ve çalışmasını yönetir. iManager’ın kaynak kullanım oranını yüzde 20 artırdığı tahmin ediliyor. iManager ayrıca, farklı konumlardaki birden fazla veri merkezi için merkezi yönetim ile ağ yönetimini de destekler. Kenar veri merkezlerinin popülaritesi arttıkça, iManager saha ziyaretlerine olan ihtiyacı azaltmak ve böylece veri merkezi yönetiminin verimliliğini artırmak için kullanılabilir.
Mckinsey Global Institute tarafından yapılan araştırmalar, yapay zekanın 2030 yılına kadar küresel ekonomik faaliyetlerine yaklaşık 13 trilyon ABD doları katkı sağlama ve küresel GSYH’yı yılda yüzde 1,2 oranında artırma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Yapay zeka, dünyada derin ve potansiyel olarak büyük etki bırakacak değişikliklere yol açıyor ve veri merkezleri bu konunun bir istisnası değildir. Yapay zeka kullanımı daha güvenli, daha güvenilir, enerji verimli ve daha temiz veri merkezleri kurma imkanı sağlamaktadır. M Capital Group’a göre, veri merkezi endüstrisinin önümüzdeki beş yıl içinde yüzde 15’e kadar büyüyeceği tahmin ediliyor, bu çok iyi bir gelişmedir.