Hibrit bulut yaklaşımıyla bazı algoritmalar için neredeyse buluttaki performansı elde ettiklerini söyleyen Koçtaş IT Direktörü Uğur Serkan Taşkın, “İzinler dahilinde, özellikle müşterilerimize ait belli analitikleri içeren hassas çalışmalarımızı artık Oracle Exacc makinemiz üzerinde yapabiliyoruz” dedi.
COVID-19 döneminde pek çok şirketle birlikte paralel hareket ettiklerini söyleyerek sözlerine başlayan Koçtaş IT Direktörü Uğur Serkan Taşkın, mağazalarını kapattıktan sonra online operasyonlarının artarak devam ettiğini belirtti. Normalleşmeye ihtiyaç olan bu dönemde, müşterilerine en güvenli şekilde nasıl hizmet verebileceklerini düşünürken, aynı zamanda çalışanlarını da nasıl koruyabileceklerine odaklanan bir yaklaşım izlediklerini kaydeden Taşkın, bununla ilgili önlemlerini alarak mağazalarını açtıklarını ve süreci normalleştirmeye götürdüklerini anlattı.
Normalleşme sürecinde bulut teknolojilerinin önemine değinen Uğur Serkan Taşkın, “Bazı kabiliyetleri şirketinize kendi imkanlarınızla ve yetkinliklerinizle kazandırma şansınız çok düşük. Orta ölçekli şirketlerde bulut teknolojileriyle sağlayabileceğiniz altyapıları kurmanız hem yatırım hem de yetkinlik boyutu düşünüldüğünde çok mümkün değil. Çünkü bu yalnızca donanım, network altyapısı ile çözebildiğiniz bir konu değil. Bunu yönetim katmanıyla çözersiniz ki, yönetim katmanının da üzerine koyduğunuz birtakım yetkinlikler var. Özellikle yapay zeka, makine öğrenmesi, görüntü işleme gibi teknolojiler şirketlerin kendi içerisinde yapabileceği düzeyde değil. Dolayısıyla bulut, IT yöneticilerinin yol haritasına girmiş ve ilerleyen bir konuydu” dedi.
Bu dönemde dijital dönüşüme yapılan yatırımların da ciddi anlamda geri dönüşünün alınmasıyla birlikte cesaretlerinin arttığını belirten Taşkın, . “Bu dönüş yatırım isteğimizi de kamçıladı. Fakat bulut hassas bir süreç. Sadece bulutta çalışmanın tek başına gerçekçi bir yaklaşım olmadığını düşünüyorum. Bu yüzden de hibrite yöneldik” diye konuştu.
Hibritin önemli bir gereksinim olduğunun altını çizen Taşkın şöyle devam etti: “İnternet bağlantısı gibi risklerden ziyade daha çok regülatif konular bu gereksinimde etkili oldu. Biz bir perakende şirketiyiz ve müşterimiz bizim için her şeyden önemli. Ayrıca, regülatif sebeplerle de müşteri verilerimizi çok fazla buluta çıkarmayı istemiyoruz. Biz kendi altyapılarımızda bir şeyler kurmak istiyoruz; ancak elbette bunu Oracle kadar profesyonel bir şekilde yapamayız. Burada on-premises cloud yaklaşımları imdadımıza yetişti. Yaptığımız denemelerde bazı algoritmalar için neredeyse buluttaki performansı elde ettiğimizi gördük. Dolayısıyla bu bizi daha da cesaretlendirdi. İzinler dahilinde, özellikle müşterilerimize ait belli analitikleri içeren hassas çalışmalarımızı artık Oracle Exacc makinemiz üzerinde yapabiliyoruz.”