Bundan 10 yıl önce SSD’yi anlatırken hayli zorlandıklarını söyleyerek sözlerine başlayan Kingston İş Geliştirme Yöneticisi Serdar Yavuz, müşterilerine, SSD’nin ne kadar dayanıklı olduğunu göstermek için bazı testlere bile tabi tuttuklarını söyledi. Yavuz, 10 yıllık süreçte SSD hakkındaki düşüncelerin değiştiğinin görmenin sevindirici olduğunu ifade etti.
Klasik sabit diskin içinde dönen bir disk teknolojisi varken, SSD’nin flash ürünleri üzerinden bilgiye ulaşılabildiğini belirten Serdar Yavuz, “SSD ürünleri yaklaşık 35 kat daha hızlı. SSD’ler bilgisayarların, notebookların ve server’ların hayatlarını uzatıyor. Geçen yıl Mart ayında salgın ortaya çıktığında herkes eve kapandı ve insanlar evlerinden çalışmaya devam etti. Bu noktada; notebook ve bilgisayar ihtiyacı arttı. Dahası bu ihtiyacı karşılaşayacak bir stok sorunu ile karşı karşıya kaldık. Oysa insanlar eski notebooklarını, bilgisayarlarını, SSD’ye up-grade ederek kullanım ömrünü uzatabilirler. Bu kapsamda da zaten geçen yıl Nisan ve Mayıs aylarında SSD satışlarımızda çok büyük bir ivme oldu. Kurumsal müşterilerden hastanelere, bankacılıktan sigorta sektörüne kadar eski kullanılan sabit diskli bilgisayarların SSD’ye geçmesi ve ömrünü uzatma geleneği devam ediyor.” dedi.
30 yıldır kanıtlanmış, kendine has patentleri olan, teknoloji üreten ve buraya yatırım yapan bir firma olduklarının altını çizen Yavuz, bütün Kingston SSD ürünlerinin yüzde 100 testten geçtiğini vurguladı. “Projelerin dizayn edilmesinde SSD’nin nerede kullanılacağı, hangi ürünün daha mantıklı olduğunu söylüyoruz. Gerekirse yurtdışındaki mühendislerimize danışıyoruz.” diyen Serdar Yavuz, özellikle servis- garanti hizmetlerinin üzerinde durduklarını ve çok önemsediklerini belirtti.
Yavuz ayrıca; “İlk SSD çıktığına data center ve kurumsal SSD modelleri yoktu. Bugün bakıldığında; Kingston olarak, Data Center/veri merkezi SSD’ler yaklaşık üç yıldır hayatımızdalar. Bu ürünler 7 / 24 yoğun çalışma esasına göre üretilmiş ürünler. Dayanıklılık testinden, fırın testinden geçiyorlar. Bu ürünlerde elektrik kesilse bile veri üzerinde kalıyor, veri kaybı söz konusu olmuyor.” diye de ekledi.
ASNET Depolama Ürünleri Yöneticisi Bora Koçak ise, son dönemdeki değişim süreciyle birlikte taleplerin de değiştiğini bir kez daha hatırlatarak, “Hız, veri kaybının olmaması gibi değerleri düşündüğümüzde cevap hep SSD’ye çıkıyor. Bir yandan talepler bunu gerektirirken, bu hizmeti sağlayan kişiler de bu tarafa doğru evrilmeye başladı. Bizim taraf da geçen seneden bu yana artan bir ivme ile devam ediyor ve bu şekilde devam edeceğini öngörüyoruz. Burada özellikle veri kaybı noktasında önemli bir detay var: Sunucularda veri kaybını önlemek ve hız kazanabilmek için bazı RAID ayarları yapılabiliyor. Kingston tarafındaki ürünler bu RAID ayarlarıyla tamamen uyumlu.” diye konuştu. Koçak aynı zamanda, SSD’ye geçildiğinde güç tüketimi konusunda yaklaşık olarak disklere kıyasla üçte bir oranında bir avantaj sağlandığını vurgulayarak, “Bu oran uzun vade kullanımlarda ve özellikle data center/veri merkezi gibi ortamlarda, elektrik tüketiminin önemli olduğu yerlerde ciddi bir pay sağlıyor.” diye konuştu.
“İhtiyaç olması halinde artık bu teknolojilerden vazgeçmiyoruz”
Turkuvaz Medya CDO’su Selahattin İmamoğlu da 2012 yılında tanıştıkları SSD’nin bugün adeta hayat kurtarıcı olduğunu söylerken şöyle devam etti: “SSD’leri biz dört farklı temel alanda kullanıyoruz. Birincisi; web haber yayıncılığı alanında yaptığımız yatırımlar hala devam ediyor. 6-10 milyon arasında günlük ziyaretçi söz konusu. Çok fazla okunma söz konusu. Bu okumalar önbellek/cache, cloud sistemleri, CDM’lerle destekleniyor. Ama çok fazla haber içeriği, ses, video, çok küçük resim dosyaları olduğu için performans çok önemli. Bu alan bizim için önemli.
İkincisi; e ticaret alanı. E-ticarette son kullanıcı bir şey satın almak istediğinde, bunu sorgulamak istediğin zaman çok hızlı bir cevap vermek gerekiyor. Üçüncüsü; kendi iç kullanımımız, iç yazılımlarımız, SAP, ERP’de kullanıyoruz. Dördüncü olarak son kullanıcı çok bilinçlendi. bu son kullanıcılarımızın laptopında SSD var. Video işleme gibi çok fazla işlem yapan kullanıcılarımız var.”
Zorlu Grand Hotel IT Müdürü Cenk Bora ise, “Disk teknolojileri kapsamında baktığımızda istemci-sunucu mimarilerinde SSD yapılarından faydalanıyoruz. Misafirler, check-in ya da check-out’ları ne kadar hızlı yapabilirse, memnuniyet seviyesi de o kadar artıyor. Burada eş zamanlı bir veri okuma, sorgulama söz konusu. Ödeme noktalarındaki kiosk ekranlarında, restaurant tarzı yerlerde bile SSD teknolojileri kullanıyoruz. Özellikle de kullanıcılarımız tarafında hem rapor hem veri sorgulamada ihtiyaç olması halinde artık bu teknolojilerden vazgeçmiyoruz.” dedi.
Medipol Hastaneleri CIO’su Necdet Akyel de pandemi döneminde uzaktan sağlık projelerinin çok hızlı hayata geçmesinin gerekliliğine işaret ederek şöyle konuştu: “Bununla ilgili de birtakım alt yapılar gerekiyor. Alt yapıyı da veri merkezinden sağlamaya çalışıyoruz. Ciddi büyüklükte storage sistemleri konumlandırdık. Tüm sistemleri bulutta tutamadığımızdan bunun için güncel konu full flash yapılar, duvardan duvara SSD yapılar oldu. Hastane tarafında hem kapasite anlamında çok ciddi büyüklüklere hem de yeni teknolojiler anlamında yeni büyüklüklere ulaştık. Bütün bunlar hastanedeki mevcut dijitalleşme projelerini hızlandırdı.”