- E-kitap okuyucular: İnternetin basılı kitap okuma alışkanlıklarını kötü yönde etkilediği söylense de; e-kitap okuyucular, kitap satın alma ve okuma biçimini değiştirdi. Ayarlanabilir font ve parlaklık, kelimenin sözlük anlamını gösteren hyperlinkler, not alma kolaylığı ve geniş depolama alanıyla birçok kitabın tek cihazda toplanabilmesi e-kitap okuyucularının rağbet görmesini sağladı.
- Hipermetin (Hypertext): Hipermetin kavramı, bir yazının referans ve link ile başka bir yazıya yönlendirilmesini ifade ediyor. Douglas Engelbart’ın ve daha sonra Sör Tim Berners-Lee’nin geliştirdiği hipermetin, bugün internetin temel arayüzlerinden biri konumunda.
- Hashtag: Hashtagler, insanların sosyal ağlar üzerinden örgütlenmesinin ve iletişim kurmasının yeni ve güçlü bir yolu. Özellikle toplumsal tepki yaratan olaylarda hashtagler ile yazılan mesajların sayısı milyonlara ulaşabiliyor. Hastagler, referans konu kelime ve tanımlamaların gruplanması ve takip edilmesi için de kullanılıyor.
- Arayan kimliği: Ted Paraskevakos alfanumerik bilgiyi telefon hatları üzerinden ulaştırmayı başarmadan önce çalan bir telefon tam bir muammaydı. Telefonların arayan kişinin numarasını, bilgisini göstermesi ile telefonlarla olan ilişkimiz de büyük değişim geçirdi.
- Kapasitif dokunmatik ekran: iPhone ilk dokunmatik telefon olmasa da bu özelliği doğru kullanan ilk telefondu. Komut için baskı gerektiren dirençli dokunmatik ekranların tersine; kapasitif dokunmatik ekranlar dokunurken, kaydırırken, büyütürken parmak uçlarımızdaki elektriksel yükü kullanıyor. Bu dokunmatik ekranlar mobil teknolojilerin bu denli yaygınlık kazanmasında çok önemli bir rol oynadı.
- Uydu seyir sistemi ve GPS: Hiçbir harita kusursuz değildir. Ancak bugün kullandığımız haritalar mükemmele çok yakın. Arabalarımızda, mobil cihazlarımızda ve daha birçok araçta kullandığımız bu teknolojiler en doğru coğrafi bilgiyi bize sunuyor, adres bulmak, bir yere kolayca ulaşmada bize uydu destekli bir konfor sağlıyor.
- Jest – mimik algılama: Yeni yazılım ve donanımların çalışma prensibinin jest ve mimikler ile oluşturulması yönünde günümüzde büyük bir çaba var. Bugün perakendecilerin müşterilerin işaret dilini incelemesi, bilim insanlarının jestlerle kontrol edilebilen robot üretme çabaları, gelecek teknolojilerinin jest ve mimiklerimizi birer arayüz olarak kullanacağını gösteriyor.
- Yakın alan iletişimi (NFC): Günümüzde insanlar ve makineler arası olduğu kadar makineler arası iletişim de olağan hale geldi. Makineler arası etkileşimin en büyük zorluklarından olarak kabul edilen güvenlik akreditasyonunun üstesinden NFC ile gelmek mümkün. NFC, mobil ödeme imkanını konsept bir kavram olmaktan çıkarıp pratiğe dönüştürdü.
SONRAKİ SAYFA (5)