Değerli Okurlar,
Uzun zamandır bu sayfalardan, ağırlıklı olarak teknoloji projelerinde yaşadıkları uyuşmazlıklarda hukuk yolunu seçen dünyanın farklı şirketlerinin davalarını açıklamaya çalışıyorum. Örneklerle olası hasarlara karşı sizleri bilgilendirmeye gayret ediyorum. Bu dönem Türkiye’de okumuş, çalışmış, sonrasında yurtdışına gitmiş orada da başarılı olmuş insanlarımızın hikayelerinin yanı sıra yine yurtdışında yaşanmış başarısızlık hikayelerini de paylaşmak istiyorum.
Dizinin ilk yazısına İTÜ Bilgisayarın ilk mezunlarından başarılı öğrencisi Halit MANER’in M Systems’i ile başlamak istedim…
Halit Maner, Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin Kuzey Karolina eyaletindeki Durham şehrinde 1996 yılında M Systems International, Inc. (M Systems) şirketini kurdu. Kurulduğu günden bu yana çeşitli iş alanlarında özel ve paket yazılım uygulamaları geliştiren şirket, dünya çapında iyi tanınan Siemens ve Schneider Electric gibi müşterilerine elektrik ve elektronik mühendislik otomasyonu, satış otomasyonu, tamir/bakım otomasyonu ve üretim takibi uygulamaları tasarlayıp geliştirdi. Günümüzde de bu tip sistemlerin desteğine devam ediyor. Bunlara ek olarak sağlık, üretim, dağıtım, eğitim ve finans uygulamalarında da aktif olan şirketin kendine ait iki Software as a Service (SaaS) ürünü de bulunuyor. Bunlardan DaySchool K-12 özel okul yönetimi ve Student Information System (SIS)eğitim alanında, ReOffice ise reasürans alanındaki şirketlere, özellikle reinsurance broker şirketlerine yönelik uygulamalar. Bu sistemler tamamen cloud üzerinden internet uygulamaları…
Halit Maner, İstanbul Teknik Üniversitesi Kontrol ve Bilgisayar bölümünün ilk üç mezunundan biri. Daha sonra Master eğitimi icin ABD’ye gitti ve University of North Carolina’da Master of Business Administration (MBA) diploması aldi. Dokuz yıl ABD’de üretim yönetimi ve otomasyonu konularında çalıştıktan sonra M Systems şirketini kurdu.
Aşağıda Halit Maner’e sorduğum soruları ve dopdolu cevaplarını bulacaksınız.
Maddi kazanç elde ettiğiniz ilk iş neydi?
M Systems olarak ilk işimiz bir sağlık yönetimi software şirketine kontrat bazında yazdığımız programlar oldu. Hayatımda ilk para kazandığım iş ise ağabeyim Demir Maner’in Berlin-İstanbul-Berlin işçi charter uçuşları yapan şirketinde İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki yer hizmetleri çalışmaları ve sonrasında kısa bir süre İstanbul’da Sezai Türkeş-Fevzi Akkaya Holding’de yazılım mühendisi olarak çalışmamdır.
Neler planlamıştınız, şimdi bu planlara göre neredesiniz?
Güzel soru; çünkü benim yıllardır çok severek yaptığım bilgisayar mühendisligi mesleğine girişim tamamen bir tesadüf. Ben eski basketbolcuyum ve üniversite giriş seçeneklerimi de basketbol oynadığım kulüp binasinda bir antrenman öncesinde yazıyordum. O sırada yanımdan geçen ağabeylerimden biri listeme kısa bir göz atıp “şunu da yaz” demese idi ben bugün bilgisayar mühendisi olmayacaktım. Mühendis olacaktım büyük olasılıkla; çünkü diğer seçenekler makina ve uçak mühendisliği ile dolu idi; ama bilgisayar mühendisliği nedir o zaman bilmiyordum bile. Daha sonra şirket kurmam da çok önceden planladığım bir şey değildi. Rol modelim olan ağabeyimin tavsiyeleri, aldığım eğitimler ve insanlara faydalı ve başarılı işler ortaya çıkardıktan sonra gelişmeler organik oldu diyebiliriz.
ABD’de başarılı olmak için ne yapmak lazım, gençlere tavsiyeleriniz nedir?
Hangi ülkede olursa olsun başarmak, üst düzey işler yapmak için çok çalışmak lazım. Şirketimi ilk kurduğum zamanlar günde 18 saat çalışıyordum (şimdilerde bunu 12 saate indirebildim). Tempom hala yüksek; çünkü yaptığım işi çok seviyorum. Gençlere de bir numaralı tavsiyem çok çalışmanın bir zevk olacağı, sevdiğiniz bir alan seçin. Vereceğiniz kararlarda kolay olan yolu değil, doğru olan yolu tercih edin. Doğru yolu kalbiniz ve beyniniz birlikte size gösterir. Bir de, özellikle son yıllardaki gelişmeler uzmanlaşmalara paralel olarak bazı konularda uzman olmanız size yardımcı olacaktır. Son olarak şu özelliklerinizi geliştirin ki, insanlar ve şirketler sizinle çalışmak istesinler: Hızlı adapte olabilin, sizinle bir iş yapmak kolay olsun, iletişiminiz kuvvetli ve iyi olsun, her türlü detaya dikkat edip her zaman başarılı ve doğru işler çıkarın, küçük veya büyük iş farketmez – insanlara eğer o yapmışsa bu iş doğrudur, bu program çalışır dedirtin. Bunların hepsi uzun süre her şeye dikkat edip çok çalışarak başarılabilir.
Geriye baktığınızda iyi ki yapmışım veya keşke yapmasaydım dediğiniz şeyler oldu mu?
Keşke yapmasaydım dediğim hiç bir şey yok. Kendinize belirli bir çizgi, değer, bir misyon ve vizyon tanımlarsanız ve bu değerlere göre hareket ederseniz her şey çok daha iyi gidiyor ve yol belirleme kararları da daha kolay verilebiliyor. Belirtmeliyim ki, nerede neyi tekrar yapmak istersin diye sorsalar tekrar ITÜ’deki eğitimimi ve o yılları isterim. İyi ki ABD’ye gelip master yapmışım, iyi ki biraz risk alıp sevdiğim işleri yapmak için M Systems şirketini kurmuşum. İyi ki bazı teknolojileri (Mesela C, Informix, Java) öğrenmişim.