2024 Cadillac Celestiq, tasarımı ve özellikleri ile adeta büyülüyor!

Şirket, bu modeli 120 yıllık tarihindeki en önemli modellerden biri olarak nitelendiriyor.

Amerikan lüks markası Cadillac, dünya standardı olduğunu kanıtlamak için, yeni tamamen elektrikli amiral gemisi ile Rolls-Royce ve Bentley gibi markalarla rekabet etmeyi hedefliyor. İçeriğimizin devamında modeli uzun uzun ele alacağız, ancak özet isteyenler için aşağıda üç kalemde kısaca bahsettik.

  • 2024 Cadillac Celestiq, markanın şimdiye kadar ürettiği en abartılı ve pahalı model olarak karşımıza çıkıyor.
  • Elektrikli Celestiq, el yapımı ve sipariş üzerine üretilen avangart, dört koltuklu bir hatchback olarak karşımıza çıkıyor.
  • Cadillac, beklenen 600 beygir gücü, tahmini 300 mil menzil ve yaklaşık 340.000 dolarlık taban fiyatıyla her modele uyar.

Cadillac Celestiq, yaklaşık 340.000 $’lık bir başlangıç fiyatına sahip olacak. Bu bilgi, GM Authority’den geliyor. GM Authority, Cadillac Pazarlama Direktörü Melissa Grady Dias’ın yakın zamanda sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda arabanın başlangıç fiyatını açıkladığını bildirdi. Ancak bu fiyat, teslimat ücretini içermiyor. Bir Cadillac sözcüsü o zamandan beri Car and Driver’a Celestiq’in başlangıç MSRP’sinin yaklaşık 340.000 $ olacağını doğruladı. Ancak bu aşamada teslimat ücretini paylaşmayı reddettiler.

2024 Cadillac Celestiq
2024 Cadillac Celestiq

Cadillac son olarak ne zaman gerçekten Dünyanın Standartı olarak kabul edildi? Bu soruyu cevaplamak için bir arkadaşınıza telefon etmek zorunda kalıyorsanız, büyükanne ve babanızın ev telefonunu hızlı aramada tutmanız gerekebilir. Mesele şu ki, uzun zaman oldu, ancak marka 2024 Celestiq ile lüks bir karoser üreticisi olarak eski ihtişam günlerine dönmeyi hedefliyor. Şirket, bu modeli 120 yıllık tarihindeki en önemli modellerden biri olarak nitelendiriyor.

Cadillac’ın Temmuz ayında tanıttığı Celestiq konseptine zaten aşina olanlar için üretim modelinin özelliği bir sürpriz olmayacak, özellikle de önceki konsept otomobille neredeyse aynı olduğu için. Cadillac temel olarak konseptin kamera beslemeli dış aynalarını geleneksel olanlarla değiştirdi ve hepsi bu.

Yine de, burada hızlı bir özet veya başlangıç bilgisi var: Celestiq, el yapımı ve bireysel müşteriler için özel olarak üretilmiş, akü elektrikli avant-garde dört yolcu kapasiteli bir hatchback. Ayrıca General Motors’un Ultium akü teknolojisine dayalı özel bir platforma sahip.

2024 Cadillac Celestiq
2024 Cadillac Celestiq

Krallara ve kraliçelere bir Caddy

Celestiq son derece pahalı. 340.000 $’ın üzerindeki başlangıç fiyatı, müşterilerin bireysel özelleştirmelerine göre artacak. Cadillac ayrıca her yıl Michigan’daki GM’nin Global Teknik Merkezi’nde sınırlı sayıda üretileceğini söylüyor. Bu alokasyonlar yalnızca bekleme listesindekiler için geçerli olacak.

Peki Celestiq ne anlama geliyor ve adı nereden geliyor? Bu önemli değil. Önemli olan, Cadillac’ın sattığı diğer bazı modeller gibi genel bir alfanümerik takma adı olmaması. Ayrıca Cadillac, elektrikli araçlarının model adlarının sonuna “iq” eki koyma planını da sürdürüyor. Bu trend, yakın zamanda tanıtılan Lyriq elektrik SUV ile başladı.

Elle boyanmış Santorini Mavisi ile parıldayan (sonsuz renk eşleştirme seçeneklerini saymazsak, Cadillac’ın Celestiq için ustalaştığı 200 mevcut dış renkten sadece biri) büyük EV, inanılmaz derecede uzun ve alçak görünüyor.

Celestiq’te kemer kalıpları veya kapı kolları da bulunmuyor. Büyük elektrikli ön ve arka kapılar, B sütunundaki gizli düğmelere dokunulduğunda açılıyor. Ayrıca Cadillac’ın 1,3 milyon piksele sahip ilk “dijital mikro ayna” farlarından yararlandığı belirtildi. Celestiq’in alt gövdesi, normalde gerekli olan bileşenleri parça başına %30-40 oranında azalttığı söylenen altı mega boyutlu alüminyum dökümden oluşuyor.

2024 Cadillac Celestiq
2024 Cadillac Celestiq

Kabini Sanatınızın Tuvali Yapın

Cadillac’ın zarif tasarım yaklaşımı, Celestiq’in iç mekanında da yansıtılıyor. İç mekanda, müşteriler için bir tuval görevi görecek şekilde tasarlanmış, yenileyici derecede basit bir düzen var. Şirket, iç mekan malzemelerinin ön planda olmasını istedi ve sunulan özelleştirme seçenekleri neredeyse sınırsız.

Cadillac sözcüsünün Car and Driver’a söylediği gibi, her şey ne kadar ileri gitmek istediğinize bağlı. Tabii ki, deri kaplı döşeme seçeneği bile var. Gösterge panelindeki döküm alüminyum parça özel gravüre izin veriyor; kapı eşiğinde, paspasların kenarlarında, vb. metal elemanlar için de aynı şey geçerli.

2024 Cadillac Celestiq
2024 Cadillac Celestiq

Cadillac Escalade’deki 38 inç kavisli OLED ekranların etkileyici olduğunu düşünüyorsanız, çenenizi yerden toplamaya hazır olun. Celestiq, sol ön direğinden sağ ön direğine kadar uzanan 55 inç cam panele sahip. Tek parça cam, sürücünün birine, ön yolcunun diğerine baktığı iki ayrı ekranı gizliyor. Güvenlik nedeniyle, yolcu tarafında sürücünün görüşünü engelleyecek bir gizlilik özelliği vardır, böylece sürüş sırasında filme yan gözle bakamayabilirler.

Celestiq’in iç mekan teknolojisinde ayrıca ön orta konsoldan çıkan 11 inçlik dokunmatik ekran bulunur. Fiziksel düğmelerin eksikliği göz korkutsa da orta konsolda döner bir kontrolör ve ses düğmesi bulunuyor.

Elektrikli Cadillac’ların Amiral Gemisi

Celestiq, her bir aksında bulunan ve birlikte 600 beygir gücü ve 867 Nm tork üreten bir çift elektrik motoru ile çalışıyor. Cadillac, bu sayede dört çekişli Celestiq’in 0’dan 100 km/s hıza 3,8 saniyede ulaştığını iddia ediyor.

Ancak sağ ayağınızı yeterince hafif tutarsanız, Cadillac, Celestiq’in 111 kWh’lık batarya paketinin tam şarjıyla 483 km gideceğini tahmin ediyor. (Bu, Cadillac’ın şu anda paketin kullanılabilir kapasitesi hakkında bilgi vermediği için brüt kapasitedir.) İç mekanı en üst düzeye çıkarmak için Cadillac, Celestiq’in batarya hücrelerini yatay olarak yerleştiriyor.

2024 Cadillac Celestiq
2024 Cadillac Celestiq

Çoğu ultra lüks otomobilde olduğu gibi, Aralık 2023’te üretime girecek olan 2024 Cadillac Celestiq’in de gerçekten takdir edilmesi için şahsen görülmesi gerekiyor. Ne yazık ki, özel doğası onu muhtemelen nadir görülen bir manzara haline getirecek. Elbette şirketin, Cadillac Celestiq’i tasarlarken istediği de buydu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu