6 G Patent başvurularının yüzde 40’ı Çin’den geliyor

Çin, 2030 yılına kadara ticari olarak piyasaya sürülmesi beklenen 6G olarak bilinen yeni nesil iletişim ağları üzerinde çalışıyor.

Nikkei Asia ve Tokyo merkezli araştırma şirketi Cyber ​​Creative Institute tarafından yürütülen araştırmaya göre, Çin’in 6G patent başvurularının %40,3’ünü alarak listenin başında geldiğini ve onu %35,2 ile ABD’nin takip ettiğini gösteriyor. Japonya %9,9 ile üçüncü sırada yer alırken, onu %8,9 ile Avrupa ve %4,2 ile Güney Kore izliyor.

9 temel 6G teknolojisi için yaklaşık 20.000 patent başvurusu araştırıldı. Bu araştırmalara iletişim, kuantum teknolojisi, baz istasyonları ve yapay zeka dahil. Daha fazla sayıda patent başvurusu olan ülkeler, ileri teknoloji açısından eğrinin önünde olma ve endüstri standartları üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olma eğiliminde olduğu öngörülüyor.

ABD hükümetinin 2019 yılında Huawei Technologies’e uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Çin’in 6G gelişiminin yavaş olması bekleniyordu, ancak Asya ülkesi, devlet tarafından işletilen şirketleri ve üniversiteleri harekete geçirerek rekabet gücünü korudu.

6G çağında daha geniş radyo bantları için yer baz istasyonları ile birleştirilmiş uydular gibi havadan kapsama alanına ihtiyaç duyulacağı düşünüldüğünde, Çin’in 6G patent başvuruları çoğunlukla mobil altyapı teknolojisi ile ilgili olması anlam kazanıyor.

Patentlerin önemli bir kısmı (%12) 2020’de dünya baz istasyonlarının %30’unu kontrol eden Huawei tarafından yapıldı. Diğer önde gelen patent sahipleri arasında “State Grid Corporation of China” ve “China Aerospace Science and Technology” gibi devlete ait şirketler yer alıyor.

6G’nin 5G’den 10 kat daha hızlı olacağı ve en uzak bölgelerde bile tamamen otonom sürüş, HD sanal gerçeklik ve dünya çapında internet sağlaması bekleniyor.

Bir diğer yandan ABD, birçok akıllı telefon ve internet şirketine sahip olması sayesinde yazılım ve terminaller konusunda yüksek teknik yeteneğe sahip. Qualcomm ve Intel, akıllı telefonlarda ve diğer BT ekipmanlarında kullanılan çipler için birçok patent aldığı biliniyor.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ve endüstri grupları muhtemelen 2024 yılında 6G standardizasyonunu tartışmaya başlayacak. Çin’in sahip olduğu çok sayıda patent sayesinde politika oluşturma sürecinde güçlü bir sese sahip olması bekleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu