ABD hükümetinin, yapay zeka çip ihracatını bazı Orta Doğu ülkelerine kısıtladığı ortaya çıktı. Ancak AMD ve NVIDIA bu kısıtlamayı büyük bir endişeyle karşılamadı. ABD, bu kararın arkasındaki nedenleri ise henüz açıklamış değil.
ABD, yarı iletken üreticileri NVIDIA ve AMD’nin Orta Doğu’daki bazı ülkelere yapay zeka odaklı çiplerini ihraç etmesini kısıtladı. Bu karar, Çin’e uygulanan ihracat ambargosunun ardından geldi. Ancak Orta Doğu ülkelerinin neden hedef alındığı konusunda net bir bilgi yok. Sektör analistlerine göre, bu kısıtlamanın yapay zeka sektörü üzerinde büyük bir etkisi olmayacak.
ABD hükümetinin aldığı karar, NVIDIA’nın A100 ve H100 çipleri ile AMD’nin MI250 çiplerini içeriyor gibi görünmekte. Önceden özellikle Çin’e yönelik kısıtlamalar getiren hükümet, şimdi bu kısıtlamaları bazı Orta Doğu ülkelerine genişletti. Ancak NVIDIA, AMD ve ABD hükümeti, bu ülkelerin hangileri olduğu konusunda henüz bir açıklama yapmadı. Bu kararın arkasındaki nedenlerin, Orta Doğu ülkelerinin Çin’le yakın ilişkileri olduğu söyleniyor.
Ne AMD ne de NVIDIA, bu kısıtlamadan büyük bir gelir kaybı beklemiyor
NVIDIA ve AMD, mali durum raporlarında Orta Doğu ülkelerine dair herhangi bir bilgi vermedi. NVIDIA özellikle, satışlarının büyük bir kısmının ABD, Çin ve Tayvan gibi ülkelere yapıldığını belirtmişti. Bu ülkeler dışındaki pazarların gelirlerinin sadece yüzde 10’unu oluşturduğunu ifade etti. AMD için de benzer bir durum söz konusu olabilir. NVIDIA, Reuters’a verdiği demeçte ABD hükümetiyle iletişim halinde olduklarını ve bu kısıtlamanın gelirlerini önemli ölçüde etkilemeyeceğini söyledi. AMD ise henüz bir açıklama yapmadı.
Ticaret Bakanlığı sözcüsü, ABD hükümetinin aldığı kararın bir yasak veya kısıtlama olmadığını belirtti. Sözcüye göre, Orta Doğu ülkelerine hala çip satışı yapılmakta. Ancak bunun için lisans gereksinimlerinin karşılanması şart. Bu gelişmeler, uzun süredir devam eden çip savaşlarına yeni bir boyut kazandıracak gibi görünüyor.
ABD’nin bu kısıtlaması ile ilgili sizler ne düşünüyorsunuz? Bu kısıtlama kararı çip üretici şirketlere mi yoksa çip satışının kısıtlandığı ülkelere mi daha fazla zarar verir? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünde bizimle paylaşabilirsiniz.