ABD, Çin’e kritik teknolojiler için sınırlama getirecek

Amerika Birleşik Devletleri, Çin'in kritik teknoloji ürünlerine erişimi engellemek için yeni sınırlamalar getirecek.

ABD yönetimi, geçmişte Huawei için uygulanan yaptırımların bir benzerini Çin geneline getirmek istiyor. Yetkililer, Çin’in yapay zeka ve süper bilgisayar çalışmaları için ABD’li firmaların malzeme teminatına sınırlama getirmeyi planlıyor.

ABD’den Çin’e Yeni Bir Yaptırım Hazırlığı

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamaya göre, Biden yönetimi Çinli şirketlerin yüksek performanslı bilgi işlem sağlayan teknolojilere erişimini engellemek için yeni önlemler getirmeye hazırlanıyor. 

Bu hafta içerisinde açıklanması beklenen yeni önlemler, Biden yönetiminin Çin’in gelişmiş yarı iletken teknolojisine erişimini kesmek için attığı en önemli adımlardan birisi olacak. Dünyanın dört bir yanındaki şirketlerin; Amerika teknolojisi, makineleri veya yazılımı kullanarak yapılan ürünleri gönderilmesini yasaklayacak. ABD’nin bu yaptırımları, bir anlamda Huawei için uygulanan yaptırımları da genişletmiş olacak. 

İlgili Makaleler

Planlar hakkında bilgi sahibi olan kişilerin aktardıklarına göre, bir dizi Çin merkezli firma, hükümet araştırma laboratuvarı ve diğer kuruluşların Huawei’ye benzer kısıtlamalarla karşılaşmasını bekliyor. Yeni yaptırımlarla birlikte Çin’de Amerikan yapımı teknolojileri kullanan herhangi bir firmanın, yönetim tarafından belirlenen Çin merkezli şirketlere ürün göndermesinin önüne geçilecek. ABD yaptırımlarının hangi Çin merkezli şirketlere uygulanacağı ise şimdilik belirsizliğini koruyor.

Yetkililer ayrıca, ABD yapımı ya da ABD teknolojileri ile yapılan mikroçiplerin, Çin’in en güçlü süper bilgi işlem ve veri merkezi projelerine sayılmasını da sınırlaması hedefleniyor. Bu sınırlama ile büyük akademik kurumların, Alibaba ve Tencent gibi internet firmalarının da ihtiyaç duyduğu malzemeleri satın almasını engelleyebilir. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu