ABD temel teknolojilerde Çin’in gerisine düşüyor

Google’ın eski CEO’su Eric Schmidt’in öncülük ettiği bir görüşmeye göre ABD teknolojide Çin'in gerisinde kalmaya başladı.

Mevcut ve eski ABD yetkilileri ile özel sektör yöneticileri kısa bir süre önce Washington’da bir araya geldi. Gerçekleştirilen toplantıda, ABD’nin birkaç kilit teknolojinin geliştirilmesinde Çin’in gerisinde kaldığı ve diğer ülkelerin meydan okuyabileceği belirsiz bir gelecekle karşı karşıya olunduğu endişesi dile getirildi.

ABD Teknoloji Alanındaki Liderliğini Kaybetmeye Başladı

ABD’nin mevcut ve eski yetkilileri ile özel sektör yöneticileri bir araya geldi. Google’ın eski CEO’su Eric Schmidt’in öncülük ettiği toplantı daha önceden amacı, “Amerika’nın bugün ile 2030 arasındaki kritik olan tekno-ekonomik rekabeti kazanacak şekilde konumlandırılması ve organize edilmesini sağlamak olan Özel Rekabetçi Çalışmalar Projesi” olarak tanımlanan bir organizatör tarafından düzenlendi.

Düzenlenen toplantıda katılımcılar, ABD’nin artık teknoloji alanında rekabeti kazanma yeteneğinin tehdit altında olduğu konusunda fikir birliğine vardı. Toplantıdan kısa bir süre önce Çin’in küresel teknolojik lider olması durumunda neler yaşanabileceğini tahmin eden bir rapor yayımlanmıştı. Yayımlanan raporda şu ifadelere yer verildi:

İlgili Makaleler

Çıkarları anlamak, otoriter bir devletin dijital altyapıyı kontrol ettiği, dünyadaki teknoloji platformlarında baskın konuma sahip olduğu, kritik teknolojiler için üretim araçlarını kontrol ettiği ve biyoteknoloji gibi yeni bir genel amaçlı teknolojiler dalgasından yararlandığı bir dünyayı hayal etmeyi gerektiriyor. 

Raporda ayrıca yeni teknolojik gelişmelerin tarattığı trilyonlarca dolarlık geliri ABD’nin değil, Çin’in ele geçirdiği ve üstün yönetim biçiminin demokrasinin değil otokrasinin olduğunu kanıtlamak için kullanılacağı bir gelecek tahmini yapılıyor. 

Son olarak raporda, mevcut durumun devam etmesiyle ABD ordusunun Çin ve diğer rakipler üzerindeki teknolojik liderliğini kaybedeli ve Çin’in “mikro elektronik ve diğer kritik teknoloji girdileri” arzını kesebilecek bir konuma gelebileceği belirtildi. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu