ABD yapay zekayı kontrol altına alacak bildiri taslağı yayınladı

Bildiride, hasta bakımındaki güvenli olmayan sistemlerden kredi kararlarında kullanılan algoritmalara kadar geniş bir yelpaze yer alıyor.

Beyaz Saray, yapay zekanın etik ve hukuki süreçlerine sistematik bir çözüm bulmak adına Yapay Zeka Haklar Bildirgesi paylaştı. Taslakta ABD vatandaşlarını yapay zekadan korumak için geliştiriciler ve üreticilere dönük birtakım yaptırımlar ve kullanıcıları bilgilendiren maddeler yer alıyor.

Detaylara inildiğinde taslağın hasta bakımındaki güvenli olmayan sistemlerden işe alma ve kredi kararlarında kullanılan ayrımcı algoritmalara kadar geniş bir yelpazeyi ele alacağı iddia ediliyor. Konuyla ilgili Rensselaer Politeknik Enstitüsü’nde profesör Hendler James Hendler, “ABD’nin yeni bilgi işlem teknolojilerinin ve özellikle yapay zekanın etkisini anlamaya ve kontrol etmeye yardımcı olmak için uluslararası bir harekete katıldığını görmek heyecan verici, teknolojilerin insan toplumunu olumlu şekillerde geliştirdiğinden emin olmak için bu tarz kontrol mekanizmalarına ihtiyacımız var.” diyor.

Kendisi ayrıca otonom sistemlerin insan hakları ve insani değerler üzerindeki etkilerinin daha iyi anlaşılması için çağrıda bulunuyor. Öyle ki küresel teknoloji konseyi de yapay zekanın düzenlenmesinin sadece ulusal değil küresel bir çaba olması gerektiğini söylüyor.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu