Yapay zeka gelişmeye devam ediyor. Bu süreçte de AI ve ML, ChatGPT’nin yakın zamanda piyasaya sürülmesiyle birlikte çok ciddi bir ilerleme kaydetti. Aynı zamanda bir araştırma ekibi de uzun süreli hafızaları küçük çipte birleştirmek için enerji açısından verimli bir yol geliştiriyor.
Araştırmalar sırasında beyin sinapslarının dinamiklerini taklit edebilen bir cihaz geliştirildi. Aynı zamanda sinyallerin bilgi iletmesine izin veren nöronlar arasındaki bağlantılar büyük önem taşıyor. Aslında genel olarak bakıldığında modern AI sisteminde kullanılan yapay sinapslar basit bir yapıya sahip. Biyolojik sinapslar ise farklı kimyasal yollar arasındaki etkileşimi sayesinde potansiyel olarak daha karışık anıları da depolama özelliğini bulunduruyor.
Yapılan yeni araştırma ile şu ortaya konuluyor: AI sistemleri eski görevleri nasıl gerçekleştireceğini unutmuyor ve sürekli yeni görevler öğrenmesine izin verecek dinamiklerin de bazılarını taklit edebiliyor. Bütün bunlara ek olarak uzmanlar, elektron deposuna benzer bir cihaz da oluşturdu. İstenilen kavşak bölgeyi oluşturmak için elektron bir şekilde bariyerden geçebiliyor ve bunun oluşabilmesi için de kuantum tünellemeyi kullanıyorlar. FN tünelleme, aslında bilgisayar modellemesi için çok karışık mevcut yöntemlerle karşılaştırıldığında enerji açısından da verimli bir bağlantı sağlayabiliyor. Bu da son derece önemli bir gelişme.
Konuyla ilgili araştırma yapanlar bir milimetreden daha da küçük bir çip üzerinde bu cihazlardan 128 prototip oluşturdular. Uzmanlar, “Çalışmamız, sinaptik ömür açısından optimale yakın olduğunu gösteriyor. Ayrıca bu yapay sinaps cihazı, sürekli öğrenme görevlerinden bazılarını çözebiliyor. Şu anda ise aynı cihaz üzerinde uzun süreli ve kısa süreli belleğe izin veriyor.” diyor. Aynı zamanda ML görevleri için de kullanılan bilgisayarların çoğu pillerden çok fazla elektron alıyor.
Sonrasında bunları depoluyor, boşaltıyor ve geri dönüştürmüyor. Bununla ilgili çalışmalar hala devam ediyor ve yapay zekayı daha sürdürülebilir bir hale getirmek için uğraşıyorlar. Mevcut AI hesaplamaları için de enerjiler yeni nesil modellerle katlanarak artış gösteriyor.