AI gelişmeye devam ediyor ve beraberinde de farklı alanları etkiliyor. Bilgisayar bilimcilerinden oluşan bir grup araştırmacı, AI tarafından oluşturulmuş metne filigran eklemenin bir yolunu geliştirmeyi başardı. Yapılan açıklamalara göre araştırmacı ekibin, ArXiv ön baskı sunucusuyla ilgili yaklaşımları başarılı oldu.
Bilindiği üzere, ChatGPT son derece popüler bir sohbet botu. Aynı zamanda çok fazla veriyi alıyor ve sınavlardan bile geçmeyi başarabiliyor. Bu noktada da bazı uzmanlar çok büyük yardımcı olacağını savunurken bazı uzmanlarsa öğrencileri kötü bir şekilde etkileyeceği fikrinde. Bu ayrıma karşılık araştırmacılar da endişesi olanlara yardım edebilmek için yeni bir araç geliştirdiler ve bu da filigran kullanımı olarak karşımıza çıkıyor.
Filigranlar, basılı malzemelerde gizlenir ve belli koşullarda görülebilir. Şirketlerin botlar tarafından oluşturulan metinlere öğrenciler tarafından görülemeyen ama öğretmen tarafından kullanılabilecek yeni bir filigran ekleme özelliği ekleyebileceği öne sürülüyor. Aslında genel olarak bakıldığında AI tarafından hazırlanmış bir metinde filigran oluşturmak düşünüldüğü kadar da basit bir durum değil. Bir metin dosyasına meta veri eklemekten daha fazlasını gerektiriyor. Çünkü bu veriler başka cihazlar tarafından kimseye fark ettirilmeden kopyalanabiliyor. Bunun olmaması için de filigranın metnin içinde olması gerekiyor.
İşte bunun yapılabilmesi için araştırmacı ekip, metin üretimi sırasında bir kelime tahmin ederek çalışan bir sistem geliştirdiler. Yani metinler oluşturulurken aynı zamanda belirlenen bir kod tarafından yeşil listeye alınacak kelimeler seçilebiliyor. AI tarafından oluşturulan metinler filigran olarak kullanılabilecek bir model. Bu sebeple de kelimeleri tespit etme gücüne sahip algoritma oluşturdular, yaptıkları testlerin de başarıyla sonuçlandığını gördüler. Bu çözüm AI sistemleri için işe yarayacak, ancak başka sistemler için damgalama sorunu da yaşatabilir. O yüzden dikkatli kullanılması gerekiyor.