Araştırmacılar, akciğer kanseri risk değerlendirmesi için güvenilecek yeni bir AI modeli üzerinde çok uzun zamandır çalışma yapıyor. MIT araştırmacılarının bu projesine göre AI, akciğer kanseri riskini tespit edebilecek ve böylece erken teşhis sayesinde tedavilere başlanılacak.
Akciğer kanserinin erken teşhisi sağlık açısından büyük önem taşıyor. Yapay zeka da bu alanda kullanılarak artık bunun gerçekleşmesini sağlayacak. MIT araştırmacıları uzun zamandır bu konu üzerinde bir proje geliştiriyor. Sybil isimli AI modeli, taramaları bir adım öteye taşıyor ve bir hastanın altı yıl içinde ileride akciğer kanseri geliştirme riskini tahmin etmek için bir radyoloğun yardımını bile almadan hatta ona ihtiyaç duymadan LDCT görüntü verilerini doğru bir şekilde analiz edebiliyor.
Uzmanlar, Sybil’in kanser riskini doğru analizi yapabilmesini sağlamak için, modeli görünür kanser belirtileri olmayan BT taramalarında test etmeden önce görünür kanserli tümörlerle yüzlerce BT taramasını etiketlemeyi denedi. Deneyler başarıyla sonuçlandı. Araştırmacılar konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Biz kanserin nerede olduğunu tam olarak göremiyoruz ama modelin, hangi akciğerde kanser gelişeceğine dair bazı tahmin gücüne sahip olabileceğini bulduk. Bu projenin başarıyla sonuçlanması bizi çok mutlu ediyor.”
Aynı zamanda araştırmacılar Sybil’in bu alandaki eksiklikleri gidermesine yardımcı olacağını belirtiyor. Elde edilen veriler incelendiğinde, akciğer kanseri teşhisi konan birçok hasta ya hiç sigara içmemiş ya da uzun bir süre önce sigarayı bırakmışlardır. Bu özellikler, akciğer kanseri taramalarında işleri çok zorlaştıracak özellikler. İşte tam da bu noktada Sybil kendini gösterecek.
Bu çalışma bir ortaklık olan Köprü Projesi tarafından da destekleniyor ve bir an önce sonuç vermesi bekleniyor. Buna ek olarak çok sayıda önemli firma da veri setinin analizi için teknik ve bilgi işlem desteği sağlıyor. Konuyla ilgili güncellemeler de firma tarafından düzenli olarak paylaşılacak.