Singapurlu araştırmacılar, robotların yakındaki nesneleri algılamasına ve tıpkı insan derisi gibi hasar gördüğünde kendini onarmasına olanak tanıyan akıllı bir sünger malzeme geliştirdi. Yapay olarak sinir sistemine bağlanmış sünger veya AiFoam, floropolimerin yüzey gerilimini düşüren bir bileşik ile karıştırılmasıyla oluşturulan oldukça elastik bir polimerdir.
Singapur Ulusal Üniversitesi’ndeki araştırmacılara göre bu, süngerimsi malzemenin kesildiğinde kolayca tek parça haline gelmesini sağlıyor. Baş araştırmacı Benjamin Tee, bu tür bir malzeme için özellikle robotik ve protez cihazlarda, robotların insanlar etrafında çalışırken çok daha akıllı olması gereken birçok uygulama kullanıldığını belirtiyor.
Araştırmacılar, insan dokunma duyusunu çoğaltmak için malzemeyi mikroskobik metal parçacıklarla dolduruyor ve süngerin yüzeyinin altına küçük elektrotlar ekliyor. Basınç uygulandığında metal partiküller, elektriksel özelliklerini değiştirerek polimer matrisi içinde yakınlaşıyor. Tee, bu değişikliklerin bir bilgisayara bağlı elektrotlar tarafından algılanabileceğini ve daha sonra robota ne yapması gerektiğini söyleyeceğini dile getiriyor.
Ayrıca Tee,“Parmağımı sensörün yakınında hareket ettirdiğimde, sensörün elektrik alanımdaki değişiklikleri ölçtüğünü ve dokunuşuma göre tepki verdiğini görebilirsiniz.” diyor. Bu özellik, robotik elin uygulanan kuvvetin sadece miktarını değil aynı zamanda yönünü de algılamasını sağlayarak potansiyel olarak robotları daha akıllı ve etkileşimli hale getiriyor.
Tee, söz konusu AiFoam’ın hem kendi kendini iyileştirme özelliklerini hem de yakınlık ve basınç algılamayı birleştiren türünün ilk örneği olduğunu söylüyor. Geliştirmek için iki yıldan fazla zaman harcadıktan sonra, kendisi ve ekibi malzemenin 5 yıl içinde pratik kullanıma sunulabileceğini umuyor. Ayrıca, protez kullanıcılarının nesneleri tutarken robotik kollarını daha sezgisel kullanmalarına izin verebileceğini de ekliyor.