Dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden Micro Focus, yeni nesil bankacılığın öncü kurumlarından Aktif Bank ile ALM (Application Lifecycle Management) projesini gerçekleştirdi. Performans testi, geliştirici yönetimi ve hata yönetimi için araçlar içeren ALM sayesinde Aktif Bank, hataları kolaylıkla test ederken, kalitenin korunmasına odaklanıyor. Geliştirdikleri ürünlerin kalitesini garanti altına almak üzere sürdürebilir ve ölçülebilir test süreçleri için ALM’yi tercih eden Aktif Bank, Micro Focus ile gerçekleştirilen ALM projesi sayesinde kalite ve izlenebilirlik tarafında fayda sağlıyor.
Türkiye’nin en büyük özel sermayeli yatırım bankası Aktif Bank, yenilikçi iş modelleri ve teknoloji yatırımlarıyla öne çıkıyor. Fiziki ve dijital kanallarda sunduğu ürünlerle Türkiye ve globaldeki finansal teknoloji şirketlerinin hem iş ortağı hem de rakibi olarak hareket ediyor. Banka, iştirakleri ve iş ortaklarıyla birlikte 10’un üzerinde iş kolunda krediden sigortaya, ulaşımdan kart hizmetlerine geniş bir yelpazede 10 milyon müşteriye hizmet veriyor. Aktif Bank ile dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden Micro Focus, süreçlerde izlenebilirliği artırmak ve kaliteye odaklanmak için ALM projesini gerçekleştirdi.
Fark yaratılan alan
Şube olmadan müşteriye dokunma prensibiyle sektörde fark yarattıklarını belirten Aktif Bank Test ve R&D Birim Direktörü Hüseyin Erdem Oğuz, müşteriyle temas noktaları olan mobil uygulamalar, kiosklar, internet siteleri gibi mecraların müşteriler tarafından sorunsuz kullanılabilmesinin, müşteri memnuniyeti açısından çok önemli olduğuna dikkat çekiyor. Aktif Bank olarak geliştirdikleri her ürünün kalitesinin garanti altına alınmasının önemine vurgu yapan Oğuz, bu nedenle sürdürebilir ve ölçülebilir test süreçleri için ALM’yi tercih ettiklerini belirtiyor.
Hata testi
Micro Focus’un ALM ürünü bilişim sektöründe hata yönetimi konusunda öne çıkan çözümlerden biri. ALM, uygulama ve test için geliştirilen ve pazarlanan bir dizi yazılım aracını içeriyor. Gereksinim yönetimi, test planlama, işlevsel test, performans testi, geliştirici yönetimi ve hata yönetimi için araçlara sahip ALM sayesinde şirketler, hataları kolaylıkla test ederken, kalitenin korunmasına odaklanıyor.
Yeniden kullanım
Yazılım ekipleri tarafından geliştirilen uygulamaların kalitesinin artırılması için yazılım testlerinin kontrollü, sürdürülebilir ve ölçülebilir olması gerektiğini belirten Oğuz, “Bu kapsamda birçok farklı araç ve yöntem denenmesine rağmen test senaryolarının yeniden kullanılabilir şekilde yazılarak, test koşumlarının ayrıntılı olarak raporlandığı, test senaryolarının gereksinimlerle ilişkilendirildiği, tespit edilen bulguların test senaryoları ve gereksinimlerle ilişkili olarak takibinin yapılabileceği bir çözüm bulunamamıştı. Micro Focus bizi bu noktada ALM ile tanıştırdı.” diyor.
Devamlılık sağlandı
Daha önce de Aktif Bank ile Micro Focus arasında projeler yapıldığına dikkat çeken Oğuz, “Mobil uygulamaların hem manuel hem otomatik test edilmesine olanak sağlayan UFT Mobile kullanarak mobil cihazlarımızın ve uygulamalarımızın merkezi olarak tarayıcıdan yönetilmesine olanak sağladık. Pandemi esnasında evden çalışmak durumunda kaldığımız dönemde, mobil cihazlarımızın yönetimini UFT Mobile ile yapmak, testlerimizin planlandığı gibi devam etmesine olanak sağladı.” diye konuşuyor.
İlk proje
Aktif Bank ve Micro Focus’un test ve yazılım kalitesi özelinde ilk projesi ALM kullanımı oldu. Sonrasında uygulamaları test etmek, sistem davranışını ve yük altındaki performansını ölçmek için Load Runner ve test otomasyonu için de UFT kullanıldı. ALM projesi, Micro Focus ile birlikte uzun vadeli olarak tasarlandı.
Öncelikle Aktif Bank test ekibinin ALM ile test senaryolarını belli bir standartta yazması, bu yazılan senaryoların ALM üzerinden koşulması ve raporlanması sağlandı. İkinci adımda yazılan senaryo- ların UFT ile otomatik hale getirilmesi ve test ekibinin yeteneklerinin artırılması- nın hedeflendiğini belirten Oğuz, gelinen noktada test ekibinin tümünün aktif şekilde ALM ve UFT kullanabilir seviyede olduğunu söylüyor.
“Kalite yaşayan bir süreç”
2019 yılı Şubat ayında başlayan projede ilk ALM test raporu Mayıs 2019’da tüm uygulama yaşam döngüsü ekiplerine yayımlandı. “Kalite, yaşayan bir süreç olduğu için projemiz UFT ile web, mobil ve Java Desktop uygulamalarımızın test otomasyonu ile devam ediyor.” diyen Oğuz, “ALM’in üçüncü parti araçlarla entegrasyonunda bu araçların güvenlik protokollerinden dolayı problemle karşılaşılmıştı. Bu noktada Micro Focus Connect kullanılarak gerekli entegrasyonlar sağlandı. Yaptığımız bu projenin Aktif Bank olarak bize sağladığı en büyük fayda kalite ve izlenebilirlik oldu. Uçtan uca bütün süreçleri Padran Bilgi Teknolojileri ile birlikte ayağa kaldırdık.” diyor.