Altyapılar IPv6 protokolüne geçiyor

Vizyon Arge Teknoloji A.Ş. Proje Geliştirme Mühendisi Sibel Kocakuş Şengün; IPv6 protokolüne geçiş ile internette yakalanacak yüksek kapasitenin yanı sıra özellikle gelişmiş IPv6 özellikleri kullanılarak ağ katmanında güvenlik sağlanması ile bazı saldırı türlerinin gerçekleştirilmesinin de zorlaşacağına dikkat çekti.
IPv4 protokolü ile 4,3 milyar benzersiz adres üretilebilirken IPv6 protokolü ile yaklaşık “Üç yüz kırk trilyon” benzersiz IP adresi üretilebiliyor. Şu anda hem IPv4 hem de IPv6 protokolleri kullanılıyor. Bilgisayarlar ve uygulamalar kullanıcılar, herhangi bir işlem yapmasına gerek kalmadan IPv6 özellikli ağ ve hizmetleri algılayarak kullanabiliyorlar.

 Vizyon Arge Teknoloji A.Ş. Proje Geliştirme Mühendisi Sibel Kocakuş Şengün
Vizyon Arge Teknoloji A.Ş. Proje Geliştirme Mühendisi Sibel Kocakuş Şengün
Vizyon Arge tarafından yapılan açıklamaya göre IPv6 protokolüne geçiş planları son 10 yıldır hazırlansa da günümüzde bu protokole geçiş oldukça küçük bir oranda gerçekleşti. IPv6 protokolüne geçişin sağlanması için yazılımların ve dağıtıcıların bu teknolojiyi destekleyecek şekilde değiştirilmesi bunun da zaman ve maliyet gerektirmesi nedeniyle geçiş sürecinin ne kadar zaman alacağı ise belirsizliğini sürdürüyor. Yakın gelecekte internete sadece IPv6 adresleri ile erişmek zorunda kalınabileceği için internet üzerinden sunulan hizmetlerdeki altyapının IPv6’ya uygunluğu öne çıkıyor.
Vizyon Arge Teknoloji A.Ş. Proje Geliştirme Mühendisi Sibel Kocakuş Şengün; IPv6 protokolüne geçiş ile internette yakalanacak yüksek kapasitenin yanı sıra özellikle gelişmiş IPv6 özellikleri kullanılarak ağ katmanında güvenlik sağlanması ile bazı saldırı türlerinin gerçekleştirilmesinin de zorlaşacağına dikkat çekti. Şengün; 2015 yılı itibariyle altyapılarını tamamen IPv6’ya geçirdiklerini, Yeni nesil ağ teknolojileri ve ağ güvenliği üzerine geliştirdikleri ürünlerin IPv6’yı destekler hale getirilmesi konusunda çalışmalarına hız verdiklerini belirterek,  “IPv6’ya geçişin hizmet kalitemize sağladığı katkının yanı sıra ürünlerimizin IPv6’yı desteklemesi ve katma değeri yüksek yeni ürünlerin geliştirilmesi için Ar-Ge çalışmalarımıza üniversite-sanayi işbirliği kapsamında devam ediyoruz” diye ekledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu