Ammaar Reshi, son dönemin çok konuşulan yapay zeka platformu OpenAI’nin sohbet robotu olan ChatGPT ile bir çocuk kitabı yazdı. Sadece birkaç gün içinde, 12 sayfalık bir resimli kitap yayınlayan Reshi, Amazon üzerinden satışa başladı. Reshi’nin Twitter hesabından duyurduğu başarı, insan düşüncesini ve yazısını taklit etme konusundaki esrarengiz yeteneğiyle iki hafta önce interneti kasıp kavuran ChatGPT gibi yapay zeka destekli araçlardaki inanılmaz ilerlemenin bir kanıtı olarak gösteriliyor.
Gerçek yazarlığa ucuz alternatif
Alice ve Sparkle isimli kitap elbette sanatın etiği hakkında şiddetli bir tartışmayı da yeniden canlandırdı. Bazıları teknolojinin sanatçıları ve diğer yaratıcıları beslediğini savunurken bir grup da yapay zekaya karşı çıktı. Örneğin yazar Abraham Josephine Riesman, “Paramı kazanan ve yazmaktan zevk alan biri olarak, insanların zaten en çılgınca düşük ücretli mesleklerden biri olan gerçek insan yazarlığına ucuz alternatifler aradığını görmek çok rahatsız edici.” diyor.
San Francisco’da bir ürün tasarım müdürü olan Reshi kağıt kalem ve özgün fikir kullanmadan ticari bir ürüne imza attığı için de eleştiriliyor. Kendisi bir metinden görüntüye yapay zeka aracı olan Midjourney’den illüstrasyonları topladı ve yapay zeka destekli ChatGPT ile genç bir kız hakkında yaptığı bir sohbetten hikaye öğeleri aldı. Reshi kendini “Kolayca erişilebilir ve kullanımı zor olmayan bu araçları herkes kullanabilir.” diyerek kendini savunuyor.
Reshi, çalışmaları yapay zeka algoritmalarında kullanılabilecek sanatçı ve yazarlar için koruma sağlamak üzere OpenAI ve Midjourney’deki yapay zeka araçlarının yaratıcılarına çağrıda bulunarak endişelere şu şekilde yanıt verdi:
“Endişe duyan sanatçıları gerçekten anlıyorum. Fakat bu araçlar üzerinde çalışan teknoloji endüstrisinin onları yaratma sürecine dahil etmesi gerçekten önemli.”