Gökbilimciler, Andromeda Galaksisi’nin merkezinde, Güneş’ten milyonlarca kat daha büyük kütleye sahip bir süpermasif kara deliğin, saatte 110 kilometre hızla Dünya’ya doğru ilerlediğini tespit ettiler. Bu süpermasif kara delik, Samanyolu Galaksisi’nin en yakın ve çok daha büyük komşusu olan Büyük Andromeda Galaksisi’nin merkezinde bulunuyor. Samanyolu ve Andromeda’nın güçlü yerçekimi çekimleri nedeniyle birbirlerine doğru çekildikleri ve bir gün çarpışacakları belirtiliyor.

Fraser Cain, Universe Today adlı uzay web sitesinin yayıncısı, Phys.org için yazdığı bir makalede, Samanyolu’nun merkezindeki süpermasif kara deliğin 4.1 milyon Güneş kütlesinden fazla olduğunu ve Sagittarius takımyıldızı yönünde, Dünya’dan yaklaşık 26.000 ışık yılı uzaklıkta bulunduğunu belirtti. Bu kara deliğin, yıldızları ve yıldız sistemlerini parçalayarak zaman zaman tüketip kütlesini artırdığını ifade etti. Ancak, Andromeda’nın boyutu nedeniyle, Samanyolu ile çarpıştığında kazananın sadece biri olacağı, yani Andromeda olduğu belirtiliyor. Yine de, Andromeda’nın 2,5 milyon ışık yılı uzaklıkta olduğu ve bize ulaşması için dört milyar yıldan fazla zaman alacağı için şimdilik güvende olduğumuz vurgulanıyor.
Cain, Samanyolu’nun Andromeda ile yaklaşık 4 milyar yıl içinde çarpışacağı zaman panik yaşanacağını söylüyor. Bu çarpışma sırasında, iki galaksinin yıldız bulutlarının her türlü şekilde etkileşime gireceğini, güvenli olacak yıldızların diğer yıldızların yanından geçip, iki süpermasif kara deliğin ağzına saplanacağını belirtiyor. Andromeda’nın kara deliği, Güneş’in kütlesinin 100 milyon katı olabileceğinden, ölüm arzusu olan yıldızlar için daha büyük bir hedef olabilir.
Bu haber gerçek mi yaa? Neyse ki gerçekleşmesine çok uzun yıllar varmış.