Apple açığını bulana 500 bin dolar ödeyecek

Exodus Intelligence isimli güvenlik şirketi başta Apple iOS olmak üzere popüler uygulamalarda güvenlik açığı bulanlara 5 ila 500 bin dolar arasında olacağını duyurdu.

Exodus’un yaptığı bu açıklama dikkatleri Apple’dan kendi üstünde çekmesini sağlayabilir zira ödül miktarı çok yüksek. Elbette Exodus bu ödülü tüm açıklar için değil belli özellikleri sağlayan açıklar için ödeyecek. Exodus’un büyük ödülü iOS 9.3 üstü versiyonlar ve zero-day açıkları için verilecek.

Zero-day (sıfır-gün) açığı olarak isimlendirilen açıklar henüz kimsenin haberi olmayan ve yeni keşfedilmiş açıklar olarak tanımlanıyor. Bu açıklar ilk keşfedildikleri anda henüz sistemlerde önlem alınmadığı için özellikle siber suçlular açısından büyük önem taşıyor.

Öte yandan Exodus gibi şirketler iş dünyasındaki müşterilerinin, üreticilerden önce uyarılarak, güvenlik önlemi almalarını sağlayabiliyor. Elbette bu işin bir diğer yönünde ise bu bilgiyi ticari casusuluk gibi belli amaçlar için kullanmak isteyecek şirketlerin olduğunu da unutmamak lazım

Exodus’un farklı uygulamalardaki zero-day açıkları için vereceği en yüksek ödüller ise şu şekilde belirlenmiş.

acik-list-cw-ios

 

Öte yandan Exodus bu tarz ödüller sunan ilk özellik şirketi değil. Daha önce başka şirketler de bu tarz ödüller açıkladı ve FBI’ın iPhone kilidini kırmak için hackerlar ile çalıştığı da biliniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu