Avrupa Birliği, teknoloji devi Apple’a yönelik baskılarını artırarak, iPhone’larda bir takım değişiklikler yapılmasını talep ediyor. Bu baskılar, özellikle Avrupa Birliği’nin Ortak Şarj Aleti Yasası ve Dijital Pazarlar Yasası (DMA) ile ilişkili. Ortak Şarj Aleti Yasası’nın getirdiği zorunluluklar doğrultusunda, Apple’ın iPhone’larda kullanılan özgün Lightning bağlantı noktasının yerine USB-C portunu küresel olarak sunması gerekiyor. Ayrıca, DMA yasası Apple’ı iPhone’larda Zengin İletişim Hizmetleri (RCS) desteği eklemeye itiyor. Bu değişiklik de global bir hamle olarak değerlendiriliyor.
DMA, Apple’ı iPhone kullanıcılarının üçüncü parti uygulamaları cihazlarına yüklemelerine (sideloading) izin vermeye zorluyor, ancak bu değişiklik muhtemelen sadece 27 AB üye ülkesi ile sınırlı kalacak. Apple daha önce, kullanıcıların yanlışlıkla cihazlarına zararlı yazılımları yüklemelerini engellemek için sideloading’e izin vermemişti. AB’de, Apple bu sorumluluğu iPhone sahiplerine devredecek.
Sideloading dışında, AB’nin son baskısı Apple’a iPhone’un cihaz içi NFC teknolojisini üçüncü parti ödeme platformlarına açma zorunluluğu getiriyor. Bu, 27 AB ülkesindeki üçüncü parti firmaların iPhone kullanıcılarına Apple Pay’in dışında temasız ödeme seçenekleri sunmasına olanak tanıyacak.
Apple, bu sabah The Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada, “Avrupa Komisyonu ile süregelen görüşmelerimiz doğrultusunda, Avrupa Ekonomik Bölgesi’ndeki üçüncü parti geliştiricilere, Apple Pay ve Apple Wallet dışında iOS uygulamaları içinden NFC temasız ödemeler yapmalarını sağlayacak bir seçenek sunmayı taahhüt ettik.” dedi. Apple’ın sideloading planlarına benzer şekilde, üçüncü parti NFC temasız ödeme sistemlerine sadece AB’de iPhone desteği sağlaması bekleniyor. Apple’ın açıklaması, üçüncü parti mobil ödeme hizmetlerinin Wallet uygulaması veya Apple Pay’in bir parçası olmayacağını açıkça belirtiyor.
Apple, iPhone’un cihaz içi NFC teknolojisine 10 yıl boyunca erişim sağlamak zorunda kalacak, aksi takdirde şirketin dünya çapındaki gelirinin %10’u değerinde bir ceza ile karşı karşıya kalacak. Apple’ın durumunda, bu, 2023 mali yılı gelirine dayanarak yaklaşık 38.3 milyar dolarlık ağır bir ceza olacak.